Премијера у “Јазавцу”: Вратили наду у здраво одрастање

Александра Маџар
Премијера у “Јазавцу”: Вратили наду у здраво одрастање

Бањалука - Сала Градског позоришта “Јазавац” испуњена до посљедњег мјеста, аплаузи за младе глумце који су на сцени оживјели непоновљиво дјело Бранка Ћопића “Магареће године” и јасна порука да је дјетињство испуњено игром и смијехом један од највећих извора исконске среће, обиљежили су премијеру новог комада Студија Јазавац.

Радња представе у режији Белинде Божичковић, коју је публика имала прилику да погледа у уторак увече, смјештена је у данашње вријеме, у којем су дјеци игрице, мобилни телефони, таблети, интернет у већини случајева главни начин да се забаве.

Занимљивим редитељским потезима Божичковићева је указала на то како живе дјеца савременог доба и у првом дијелу представе у центар пажње ставила деду који свом унуку хипнотисаном игрицама, прича како је изгледало његово дјетињство, које је било испуњено здравом игром и правим вриједностима.

Враћајући се у прошлост, деда је мислима дозивао свима добро познате ликове из Ћопићевог дјела.

- Публика је одлично реаговала, то нам је заправо неки параметар да ли смо успели или нисмо да направимо добру ствар. Трудили смо се да направимо комад тако да буде прихватљив и примамљив свим генерацијама, како оним старијим, тако и младима - казала је Божичковићева послије премијере.

Иако нису професионални глумци, млади и талентовани људи заљубљени у театар на представи су радили са посебном енергијом, што је редитељки посебно значило.

Ипак, младим глумцима аматерима овај комад је из више разлога од посебног значаја. Ово је први пут да су имали прилику да играју са професионалним глумцем, Бојаном Колопићем, Златаном Видовићем и Бошком Ђурђевићем.

- Задовољство је радити у овако великој екипи. Оно што је био наш највећи задатак је да се играмо. Уз овакав текст, свако од нас је имао прилику и довољно простора да се у свом лику оствари на свој начин - рекла је глумица Наташа Тривић, која тумачи лик Маре Зорић.

Задовољство и радост није крио ни још један члан Студија Јазавац, Милош Петковић, који је овај пут играо негативца, Смрдоњу. Петковић је истакао да је сарадња са редитељком била сјајна, посебно када су у питању сугестије и примједбе. Осврнуо се и на поруку представе.

- Комад је рађен са освртима на садашњицу, технолошку манију која преузима нове генерације и уништава им дјечачки дух. Покушали смо да укажемо на то да се здрава дјетињства губе у виртуелном свијету и видео-игрицама, а да је опет довољна само једна занимљива прича да се дигну из прашине и врате старе успомене и заголица машта најмлађих - објаснио је Петковић.

Колопић

- Ови млади људи су заиста дивни. Некада су долазили после шест или седам часова и опет изнова давали велику енергију. Било је дивно гледати са колико се љубави баве овим послом - рекао је Бојан Колопић.

Овај пут се, како каже, сусрео са једним потпуно другачијим ликом од оних које је до сара играо. Он је на сцени оживио портира Јову Скандала.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана