Премијерa у Дјечијем позоришту Републике Српске: Бајка Јаје рецепт за осмијех

Александра Глишић
Премијерa у Дјечијем позоришту Републике Српске: Бајка Јаје рецепт за осмијех

Бањалука - Уз најљепшу музику - дјечији смијех - јуче је отворена нова сцена у Дјечијем позоришту Републике Српске у Бањалуци.

Луткарска бајка "Јаје" премијерно је изведена на малој сцени, а радознали погледи малишана и широки осмијеси уљепшали су свечану атмосферу. Да драмски комад Златка Крилића заживи на сцени, побринуо се директор овог позоришта Предраг Бјелошевић, који потписује режију, а глумачку екипу чине Зорана Шуман, Ђурђа Бабић и Милан Трнинић. Главни лик, дјечак којег глуми Трнинић, нестрпљиво чека да се из јајета излеже пиле, његов будући будилник. Док су се на сцени смјењивали различити становници животињског царства, малишани су заједно са глумцима одговарали на питања. Њиховом одушевљењу није било краја, јер су на неки начин и сами учествовали у представи.

Бјелошевић је подсјетио да је "Јаје" већ рађено у овом театру, у сезони 1988/89. и истакао да се посебно радује што је ова бајка отворила нови простор за извођење представа.

- У адаптацији из осамдесетих играла су четири глумца. То значи да ова глумачка екипа има много више посла и задатака. Та сложеност им даје шансу да покажу глумачке вјештине. Надам да ће ова представа, која је својевремено била хит, и данас бити омиљена и да ће многи родитељи, баке и деке довести малишане да гледају нову верзију бајке "Јаје" - казао је Бјелошевић, који је радио и сценографију, али и адаптирао текст.

Посебно је поносан на то што је национално позориште за најмлађу публику добило још једну сцену, која има око 80 мјеста.

- Такође се надам да ће ова представа имати дуг живот, а ово је за све нас историјски тренутак и огромна драгоцјеност - истакао је први човјек Дјечијег позоришта РС.

За музичку адаптацију и аранжмане био је задужен композитор професор Младен Матовић, а за кореографију и сценски покрет глумица Народног позоришта РС Миљка Брђанин.

Племенита порука

- Ова представа има племениту поруку о пријатељству, а посебно је значајан дијалог глумаца и дјеце. Физички је изузетно захтјевна, а када играмо за дјецу, треба имати далеко више енергије него у позоришту за одрасле - каже глумац Милан Трнинић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана