Премијера у Бијељини: Нови живот “Хасанагинице”

Приредила: Миланка Митрић/агенције
Премијера у Бијељини: Нови живот “Хасанагинице”

БИЈЕЉИНА - Позоришни комад “Хасанагиница”, рађен према драмском комаду Љубомира Симовића, а у режији Душана Тузланчића ново је оживљавање ове народне баладе у свијету театра.

Ова представа настала је као плод сарадње Градског позоришта “Семберија” Бијељина и Народног позоришта Републике Српске, те глумаца Српског народног позоришта из Новог Сада, а премијерно је одиграна у бијељинском позоришту.

Прича о несрећи, трагичности, патњи, стиду, принципима о одлукама и посљедицама тих одлука, као и прича о спасу од несреће и о томе колико је јединствена и неизбјежна за све људе, стаје у представу “Хасанагиница”,  као и осјећаји тјескобе, немира и немоћи и све што доводи до пропасти.

Публика у Бијељини премијерно извођење наградила је аплаузима и овацијама, како преноси Срна, а глумица Бојана Милановић из Српског народног позоришта Нови Сад истакла је да је позориште у Бијељини добило једну важну представу која ће сигурно пунити сале.

- Срећна сам, публика је била дивна и то је нама највећа награда. Са овом улогом и уз ову екипу на сцени и ван сцене, уз редитеља Душана Тузланчића, било је задовољство играти - рекла је Милановићева.

Глумица Соња Дамјановић, која је играла мајку Пинторовића објаснила је да је рад на представи био диван процес и да је резултат одличан.

- Улога јесте захтевна, као и све улоге у “Хасанагиници” и уопште у комадима Љубомира Симовића, а оно што се мени допада и што је везано за моју улогу то је нека врста Чехова, прича се нешто, емоције су испод тога другачије, тако да је занимљиво глумцу да се тиме позабави - рекла је глумица.

Како је Дамјановићева објаснила, оживљавање Хасанагинице у театрима јесте увијек привлачило публику, а то је важно и умјетнички, а и репертоарски, јер је потребно да постоје наслови које публика воли да гледа.

- Фантастичан је потез то што је Бијељина направила театар који ће расти и имати све боље представе, већи ансамбл, ово најмлађе позориште је посебна ствар и врло ретка - сматра Дамјановићева.

Хасанагу у представи игра Милан Ковачевић, његову мајку Љиљана Чекић, а у представи глуме и Јокић (Ефендија Јусуф, Хасанагин савјетник), Огњен Копуз (Суљо, Хасанагин аскер/војник), Михаило Максимовић (бег Пинторовић, брат Хасанагинице), а Хасанагине војнике играју Иван Петровић (Ахмед), Душан Ранковић (Хусо) и Ненад Благојевић (Муса).

Премијерно извођење “Хасанагинице” Народном позоришту РС заказано је за 9. децембар.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана