Премијера у Бањалучком студентском позоришту: Снага људскости побиједила поплаве

Александра Маџар
Премијера у Бањалучком студентском позоришту: Снага људскости побиједила поплаве

Бањалука - Потресна прича оживљена кроз позоришни комад "Потоп", у режији Александра Пејаковића, о поплавама које су задесиле регион прошле године, премијерно је изведена на Подрум сцени Бањалучког студентског позоришта.

Талентовани глумци, снагом своје жеље за позориштем, пробудили су међу многобројном публиком искрене емоције и кроз позоришну игру уткану у модерну сатиру подсјетили на непогоде које су оставиле велике посљедице.

У интимној атмосфери Подрум сцене, публика је подржала и комичне и драмске моменте, које је кроз необичне редитељске потезе показао Пејаковић. Комад су посветили великом српском глумцу Милосаву - Мији Алексићу, јер се управо у четвртак навршило двадесет година од његове смрти.

Директор Бањалучког студентског позоришта, глумац Горан Јокић, поносно је напоменуо да ће ова премијера бити уписана у историју, јер је 12. март 2015. године дан и вече када су чланови студентског позоришта послије 38 година комад одиграли у својим просторијама.

- Присуствујемо вечерас историјском моменту. Играмо на својој сцени, суво је, топло је, у присуству више од 100 гледалаца - казао је Јокић.

Захваљујући људима који су несебично све ове године били уз позориште, казао је да су све те године, из ината, чекали, радили и сањали о овој ноћи. Аутор и редитељ Александар Пејаковић рекао је да комад користи искључиво позитивне елементе, да би похвалио све оно племенито што је испливало након поплава.

- Очекивања су у најмању руку да представа због наших претјераних хвалоспјева буде цензурисана на територији онога што сада називамо регион. Ако ова наша жеља не буде испуњена, ми у Студентском позоришту задовољићемо се и тиме да њено извођење буде забрањено барем на шест мјесеци у ужем центру Бањалуке, укључујући и строги центар - казао је Пејаковић.

Током истраживачког и стваралачког рада, како је рекао, трудили су се да пронађу и неке негативне особине, али једноставно нису у томе успјели.

- Толика пожртвованост према грађанима од стране државе, општина, мјесних заједница, Цивилне заштите, Црвеног крста и других добрих хуманитараца није виђена још од времена ударника и њихових омладинских радник акција - нагласио је  Пејаковић.

Млада глумица Јелена Стојаковић није крила понос и узбуђење због одличних реакција публике.

- Мислим да је поука представе да је потоп заправо у људима и да када спадну маске, када нас задесе непогоде и катастрофе,   онда се покажу прави људи - сматра Стојаковићева.

Задовољна начином на који су реаговали присутни у сали, додаје да је све било на њиховој страни, па и киша која је падала цијели дан. Са њом се сложио и глумац Александар Шево, који је такође остварио улогу у комаду.

- Имам осјећај да смо успјели да изведемо модерну сатиру. Није било лако, јер се први пут изговарају ријечи представе пред публиком - каже Шево.

Глумачке креације показали су и Милана Домузин, Анандо Ченић и Наталија Нинић.

Награда "Ликота"

Као и сваке године, награђени су најбољи глумац и глумица у протеклој сезони, којима је додијељена награда "Ликота". Најбољи глумац у протеклој сезони је Александар Шево, а најбоља глумица Бојана Томашевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана