Премијера "Пролећa на последњем језеру" на Фесту: Андрићев лик и дјело неисцрпна инспирација

Танјуг
Премијера "Пролећa на последњем језеру" на Фесту: Андрићев лик и дјело неисцрпна инспирација

БЕОГРАД - Телевизијски филм "Пролеће на последњем језеру", по сценарију Вулета Журића, а у режији Филипа Чоловића премијерно ће бити приказан сутра у Комбанк дворани у оквиру 48. Феста.

Чоловић је данас на конференицји за медије казао да је РТС као продуцент филма у обавези да ради на филмовима као што су ови јер говоре о важним личностима из историје и културе.

- Многи мисле да је ово филм о Андрићу, међутим он се пре свега бави специфичним тренутком - непосредно након бомбардовања Београда и Југославије 1941. године када све наше дипломате, заједно са породицама, депортоване из замаља које је окупирао Трећи рајх, смештају у један хотел на обали Боденског језера - објашњава редитељ.

Међу дипломатама налази се и Иво Андрић који је с једне стране у сред трауматичне, политичке ситуације, а с друге у љубавном троуглу с Милицом Бабић, коју ће у будућности и оженити.

- Поред познатих информација, дајемо и неке које нису до сада изношене. Прича је укорењена у истини, а Журић је мало унео и своје драматизације - каже Чоловић.

У улози Андрића је Тихомир Станић који је се у својој каријери често налазио у том лику.

- За Андрића сам се закачио још пре 20 година када сам одлучио да научим један део из романа "На Дрини ћуприја" и приредио га за драмско приповедање. Од тада до сада често изводим тај комад, те ми је на неки начин и обезбедио егзистенцију - каже Станић.
У дјелу и лику Нобеловца нашао је, како каже, неисцрпну инспирацију за своју професију, тренинг и живот уопште.

- Одувек ми је био интригантан и добар део свог професионланог размишљања сам усмерио ка њему. Верујем да ме то чини сретнијим, богатијим и можда једног дана и паметнијим - истиче глумац.

Овом приликом испричао је анегдоту са снимања - када су за потребе сцене закачили нацистичке знакове, које су током ноћи непознати починиоци спалили и потпуно уништили.

- То је продукцији нанело доста проблема, али драго ми је што на те симболе људи и даље тако реагују и што то показује да постоје они који ће се заувек против фашизма борити - казао је Станић.
У филму играју и млади глумци Катарина Марковић и Александар Ристоски који су признали да им је велика част што су имали прилику да се нађу у кадру са искусним глумцима "својим идолима".

Продуценткиња Марија Берета истакла је важност сарадње РТС и Феста која постаје традиционална, као и све већу ангажованост и улагање ове телевизијске куће у нове филмске и серијске пројекте.

Филм "Пролеће на последњем језеру" након премијере на Фесту, биће приказан 14. марта на РТС 1.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана