Премијера представе “Рабулизам” у Позоришту Приједор

Снежана Тасић
Премијера представе “Рабулизам” у Позоришту Приједор

Приједор - Ансамбл Позоришта Приједор извео је премијерно дуго најављивану представу “Рабулизам”, а публика је аплаузима испратила ову сатиричну причу насталу по тексту Мухидина Шарића и у режији Ратка Орозовића.

У представи, чији је поднаслов “Млаћење празне сламе”, играју Жељко Касап, Зорица Јојић, Синиша Вучићевић, Јелена Сексен, Милош Ромчевић, Борис Томић, Желимир Ривић, Дубравко Вукадиновић и Деан Батоз.

Централна прича представе приказује породицу једног гастарбајтера који се враћа са рада из Њемачке. Он почиње да се бави сумњивим пословима, не би ли добио гласове на предстојећим изборима, а то не одобравају његови родитељи, иначе окорјели комунисти.

Премијера одиграна у уторак увече била је уједно и четврта премијера у 62. позоришној сезони ове куће.

Гостујући режисер Ратко Орозовић рекао је након премијере да је представа рађена по сатиричном тексту којем је дао нову димензију желећи да публику насмије, јер је смијех неопходан у овом понекад и трагикомичном времену.

- Радује ме да су представу добро примиле све генерације, чак и оне које не памте вријеме у којем се радња одвија, као и они који су били савременици - казао је Орозовић.

Он је истакао да ово није први пут да ради са овом позоришном кућом јер је 1988. радио представу “Клаустрофобична комедија” и од тада носи позитивна искуства из Приједора.

Аутор текста Мухидин Шарић истакао је да је задовољан реакцијом публике, јер то може да значи да ће представа имати свој живот у овом позоришту.

- Реакција публике током представе је била таква да ми се чини да све оно што сам хтио да кажем да је публика препознала и морам бити задовољан - рекао је Шарић.

Глумац Жељко Касап је истакао да је публика одлично одреаговала на глумачку интерпретацију понуђеног текста.

- Најважније нам је да је публика задовољна и то нам је дало додатну снагу да у наредним играњима побољшамо неке тачке, мада у суштини ова представа нема слабих тачака - истакао је Касап.

Позориште Приједор је 62. сезону отворило почетком новембра премијером Чеховљеве “Три сестре” у режији Марка Мисираче, а почетком децембра заиграли су “Прекиде” Мајкла Кристофера у режији Ведрана Марчете. Крајем децембра 2014. приказана је представа за дјецу поводом божићних и новогодишњих празника “Другари из велике шуме” по тексту Мухидина Шарића и у режији Раденка Билбије. До краја сезоне у плану је још једна премијера - “Човјек који је јео смрт”, по новели Борислава Пекића, у режији Жељка Касапа.

Шарић

Једном од најизвођенијих аутора у овом позоришту, ово је друга представа за одрасле.

- По мојих текстовима урађене су десетине дјечијих представа,  што значи да дуго живим уз ово позориште, а са првом представом за одрасле под називом “Рецепт за лудило” добили смо 1985. у Живиницама награду за најбољи текст - рекао је Мухидин Шарић.

Са представом за дјецу “Вук добрица” освојио је трећу награду на фестивалу у Шибенику.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана