Премијера поеме "Хилендар" Владе С. Милошевића сутра у Бањалуци

Миланка Митрић
Foto: Миланка Митрић

БАЊАЛУКА - Свечана поема за симфонијски оркестар, названа "Хилендар" Владе С. Милошевића, украдена од зуба времена, сутра ће премијерно бити изведена у оквиру манифестације "Дани Владе С. Милошевића" у Бањалуци.

Концертом "Хиландар као надахнуће", на којем ће бити изведена поема, а који ће бити одржан у концертној дворани Банског двора од 20 часова биће обиљежено затварање ове манифестације као и у Београду у четвртак  у великој сали Коларчеве задужбине.

У поменутој поеми Милошевић је примијенио тематски материјал у духу српског старог појања и новијег црквеног народног појања, а осим српског и дух византијског и грчког појања. 

Настала је 1972. године након Милошевићевог повратка са Свете Горе са пријатељем Димитријем Стефановићем, којем је и посветио композицију.

- Ова поема за симфонијски оркестар је у паучини лежала скоро педесет година, али ангажовањем тима с Академије умјетности, где сам био на челу, партитуру смо довели у стање изводљивости. Та партитура имала је свој пут. Није само ствар да лежи на папиру као артифакт, тек ће да заживи кад будемо чули музику. Та партитура је божијом промисли дошла до манастира Хиландар, у руке игумана Методија. Када је он прочитао предговор, видео партитуру и сазнао о Влади Милошевићу, он је лично изразио жељу да се композиција изведе - рекао је професор Саша Павловић, који је најавио концерт 
и додао да су припреме трајале више од годину и по.

Према Павловићевим ријечима, "Хиландар као надахнуће" није само обични концерт, јер ће, осим дјела нашег академика Владе Милошевића, бити изведено и дјело "Ноћ у Хиландару", академика Светислава Божића који ће присуствовати концерту.

- Ту композицију ће извести руски пијаниста Александар Синчук, а осим њега, имамо историјски догађај - долази симфонијски оркестар Радио-телевизије Србије, здружен са оркестром Академије умјетности универзитета у Бањалуци, где ће домаћом партитуром Владе Милошевића дириговати Бранка Радошевић Митровић, а композицијом "Ноћ у Хиландару" дириговаће уважени диригент Дејан Савић из Београда -  навео је Павловић, те нагласио да се из догађаја "Хиландар као надахнуће" тек треба да отвори пут једном пројекту, јер би од сљедеће године требало да концерти буду реализовани у другим градовима. 

Павловић је посебно истакао да ће концерт бити реализован под благословом патријарха Порфирија и епископа бањалучког Јефрема, као и игумана манастира Хиландар Методија, те да ће Радио телевизија Републике Српске и Радио телевизија Србије снимити ове концерте. 

Због ограниченог простора у Банском двору, за концерт нису предвиђене улазнице, док ће исти бити преношен на Радио-телевизији Републике Српске од 20 часова.

Диригент Бранка Радошевић Митровић осврнула се на чињеницу да ће догађај бити затворен у Београду, што је први пут да ће манифестација бити затворена ван граница државе.

- Овај концерт је велико искуство за све нас и ја се надам да ћемо постићи резултат који нам је циљ, а то је да то дјело оживимо на најбољи могући начин, да пренесемо емоције. У питању је симфонијска поема гдје је он јасно нагласио свој пут, долазак на Хиландар, боравак, молитве и одлазак. Сликовито и питко дјело, иако је то савремена музика и има доста емотивних дијелова који ће сваког од нас да дотакну - навела је Радошевић Митровић и додала да је у продукцији овог концерта помогла Задужбина Хиландара у Београду и агенција "Star travel". 

ЛИТУРГИЈА

На овогодишњој манифестацији "Дани Владе С. Милошевића" након 82 године изведена је "Литургија св. Јована Златоустог" Владе Милошевића. 

Извели су је здружени Мјешовити хор професора, асистената, сарадника и студената Академије умјетности и Камерни хор "Керубини" УНИБЛ, а хором је дириговао Душан В. Урошевић.

- То је била веома емотивна изведба, на највишем уметничком нивоу у Храму Христа Спаситеља - казао је Павловић.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана