Премијера филма Топ је био врео у Бањалуци: Задовољна публика донијела олакшање

Александра Маџар
Премијера филма Топ је био врео у Бањалуци: Задовољна публика донијела олакшање

Бањалука - Филм "Топ је био врео" Бобана Скерлића доживио је премијеру и у Бањалуци, у Народном позоришту Републике Српске.

Угледне личности из културног и јавног живота Српске увеличале су приказивање у недјељу увече ове, прије свега, антиратне приче, у којој, између осталих, играју и глумци из РС.

- У овом позоришту сам као код куће, али ипак због премијере осјећам узбуђеност и нервозу, чекам реакције публике - рекао је глумац и продуцент Тихомир Станић прије приказивања филма.

Подсјетио је и на премијеру у Козарској Дубици, гдје је дио филма и снимљен и истакао да је донијела олакшање, јер су реакције публике биле одличне.

- Било је напорно, хладно, нисмо имали планирани буџет, филм је стално био на ивици да се распадне због разних неких нефилмски и политикантских ситуација у које смо упадали. Људи су одустајали - казао је Станић.

Истакао је да је ово веома деликатна тема, осјетљива, те да је природно да се појављују проблеми који нису присутни када се ради на комерцијалним филмовима.

Младом глумцу Станиславу Ручнову, који је тумачио главни лик дјечака Србина, ово је било прво филмско искуство.

- Сви су ми много помагали током снимања. Нисам осјећао никакав притисак, па сам, како они кажу, добро одиграо ту улогу - прича он.

Глумица Бојана Маљевић, у епизодној улози Муневере, рекла је да није играла муслиманку него карактер.

- Било је доста колега из суседних држава и имали смо дивну сарадњу. Мислим да сви филм памтимо по томе, али и по једној доброј креативној атмосфери. Бавили смо се једном врло узнемирујућом темом на један пријатан начин - закључила је Маљевићева.

Потенцијал

- Књижевност је сасвим различита форма од филма, по логици ствари било је нужно да оно што је исповест дечака претворимо у живот. Основни разлог што сам се ухватио тог дела је што сам у њему видео потенцијал за своју филмску причу. Тако, с једне стране сам се чврсто држао дела, али с друге сам морао да одступим од њега - рекао је редитељ Бобан Скерлић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана