Премијера филма Тежина ланаца 2: Прича која је разбила митове

Александра Маџар
Премијера филма Тежина ланаца 2: Прича која је разбила митове

Бањалука - Премијера документарног филма "Тежина ланаца 2", аутора Бориса Малагурског, у коме су анализирани догађаји који су услиједили након распада бивше Југославије, одржана је у препуној сали Банског двора Културног центра.

Најављујући филм Малагурски је својим телефоном направио фотографију публике за успомену.

Он је истакао да се у филму деконструишу модерни митови о обећањима бољег живота и да су у њему интервјуисани многи еминентни стручњаци, међу којима су Ноам Чомски, Оливер Стоун, Карла дел Понте, Мајкл Парети и многи други.

- Верујем да својим филмом могу да покренем људе на акцију, да почну да верују у снагу личног доприноса напретку друштва у коме живе - рекао је Малагурски.

Своје одушевљење што је сала ове културне институције била испуњена до посљедњег мјеста није крио.

- Задовољство ми је што је премијери присуствовао велики број грађана - додао је Малагурски.

Завршетак пројекције обиљежио је снажан аплауз поштовања исказаном младом редитељу који се ухватио укоштац са овом темом.

Послије приказивања филма уприличена је дискусија гдје је публика имала прилику да са редитељем разговара о филму.

"Тежина ланаца 2", послије свјетске премијере на Монтекасино фестивалу у Јоханесбургу 20. новембра, до сада је приказан у Шведском филмском институту у Стокхолму, у Сијудад Мексику, Ванкуверу, Торонту, Инзбруку, Штутгарту и Берлину.

Премијери филма интригантне теме у четвртак увече присуствовале су многе личности из културног и јавног живота РС. Филм су погледали и предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, као и министри у Влади Српске.

Послије Бањалуке, пројекције овог документарног филма биће одржане и у Србији. Организатор бањалучке премијере су Унија студената Републике Српске, Студентски парламент Универзитета у Бањалуци и Културни центар Бански двор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана