Премијера филма "Свједок" 3. јула у Бањалуци

Срна
Премијера филма "Свједок" 3. јула у Бањалуци

БАЊАЛУКА - Премијера историјско-документарног филма "Свједок" о страдању српског народа током ратних дешавања деведестих година на простору бивше Југославије заказана је за сриједу, 3. јул, у 17.00 часова у бањалучком кину "Палас".

Филм је реализован у копродукцији Радио-телевизије Републике Српске /РТРС/ и Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.

Након премијере у највећем граду Републике Српске слиједе пројекције у другим градовима Републике Српске и Србије, саопштено је из РТРС-а. Филм "Свједок", аутора Дениса Бојића, првобитно је замишљен и базиран на документацији и свједочанствима специјалисте судске медицине из Београда Зорана Станковића која се тичу страдања српског народа током ратних дешавања деведесетих година на простору земаља бивше Југославије.

Станковић је преминуо непосредно пред почетак снимања филма. Након његове смрти филм мијења своју форму, али не и суштину - огољену и сурову истину о страдању Срба приказану кроз ратни пут и историјски портрет доктора Станковића, наведено је у саопштењу.

Радећи на више од 50 масовних гробница широм бивше земље и обдукцију више од 7.500 страдалих жртава, Зоран Станковић једина је особа која је на овакав начин свједочила о размјерама страдања српског народа. /крај/сл/аб

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана