Премијера документарног филма “Хасан” у Требињу

Р. В.
Премијера документарног филма “Хасан” у Требињу

У биоскопу Културног центра Требиње данас ће у 18 часова и 30 минута бити премијерно приказан документарно-играни филм “Хасан”, аутора Небојше Колака.

Колаков тринаести по реду документарни филм је чудесна прича о Хасану, лику из једног од најзначајнијих романа написаних на српском језику “Дервиш и смрт” великог Мехмеда Меше Селимовића, који је објављен давне 1966. године.

Колак је посљедњих десет мјесеци радио на несвакидашњој причи у којој се литература и живот испреплићу на чудесан начин.

Документарни филм “Хасан2 рађен је на четири локалитета: Требиње, Билећа, Тузла и Сарајево.

Мешиног Хасана о коме у роману између осталог пише: “Али тада сам био опчињен и радије сам о свом великом пријатељу замишљао бајке: био једном један јунак. Знањем и умом засјењивао је све мудерисе у Стамболу, да је хтио био би мула цариградски или везир царски. Али он је волио своју слободу и пуштао своју неспутану ријеч да казује његову мисо. Никоме није ласкао, никад није говорио лаж, никад није тврдио што не зна, никад није прећутао што зна и није се бојао лала и великаша. Волио је филозофе и пјеснике, усамљенике, добре људе и лијепе жене. Кад хтједне учиниће оно што жели, чуће се о њему далеко”, игра Зоран Јакшић, који тумачи и лик Меше Селимовића.

Поред Јакшића у филму играју: Игор Сврдлин, Јефимија От и Јеленко Живак.

Стихове из Мешине “Тврђаве” лирски казује Биљана Ђуровић, глумица, а музику потписује Брано Ликић.

Карте за документарно-играни филм “Хасан2 по цијени од пет КМ могу се купити на билетарници Културног центра Требиње на дан пројекције, од 17 часова.

Сав приход од продатих улазница намијењен је Удружењу обољелих од малигних болести “Вјера, луча, нада” из Требиња. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана