Представљено друго издање романа Пјевај, Јефимија Раде Димитријевића

Срна
Представљено друго издање романа Пјевај, Јефимија Раде Димитријевића

Градишка - У Културном центру Градишка вечерас је представљено друго издање романа "Пјевај, Јефимија", аутора Раде Димитријевића.

Роман "Певај, Јефимија" објављен је прошле године, а његово прво издање објављено је 2004. године када је добио и награду Министарства просвјете и културе Републике Српске за најбољи рукопис, а, према ријечима аутора, био је изненађење на књижевној сцени јер је представљен као роман-писмо, како га је описао рецензент Миленко Стојчић.


Димитријевић је навео да у роману главни лик Јефимија сваки дана пише писма оцу који је нестао у рату, у којима му рапортира свакодневна осјећања, запажања и виђење људи и средине у којој живи.

Аутор истиче да је, нажалост, ова прича истинита, говори о дјевојчици која има анорексију, одбија храну и не жели да се помири са смрћу оца јер нема његовог гроба, сазнаје како је отац убијен и има неодољиву жељу да нађе убицу и да се освети.

"То је антиратни роман, у коме је кроз писма Јефимије приказано како она расте од 11 до 21 године, како надвладава анорексију и опредјељује се за тако лијепо занимање као што је музика и пјевање. То је Аска која побјеђује свог Вука, Јефимија побјеђује убицу свога оца својом добротом и умјетношћу, иако га сусреће она му опрашта, а он се на крају дубоко каје што је то урадио", рекао је Димитријевић.

Он додаје да Јефимија одустајањем од освете не побјеђује само свог непријатеља, него и себе и ону клицу зла која постоји у сваком човјеку, и каже да се боји да читаоци првог дјела романа нису схватили лик Јефимије.

"Жртве рата јесу они који су погинули, њихове породице, рањени борци, али веома мало људи и стручна јавност обраћају пажњу колико је пропатила та генерација дјеце од седам до 10 година, који су имали већ довољно година да знају, а недовољно да буду зрели и отпорни на смрт и сахране око себе, без обзира на то да ли су изгубили икога од најближих. Јефимија и јесте симбол све дјеце која су расла и гледала посљедице рата", нагласио је Димитријевић и поновио да овај роман "вришти против рата" и да било ко би се барем мало уживио у лик Јефимије никада више не би помислио да узме оружје.

Он каже да на крају романа Јефимија аутору поклања "тефтер са забиљешкама о рату" што наговјештава и писање трећег дијела романа.

Осим аутора, о роману "Пјевај, Јефимија" говорили су књижевник Ранко Павловић и директори Основне школе "Козарака дјеца" Зора Малешевић, а сав приход од продаје књига на промоцији аутор је поклонио Удружењу жена жртава рата Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана