Представљено 20 дигитализованих умјетничких радова

Срна
Представљено 20 дигитализованих умјетничких радова

САРАЈЕВО - У Сарајеву је вечерас представљено 20 дигитализованих умјетничких радова умјетница из цијеле БиХ, изабраних у оквиру пилот-пројекта који реализује агенција “УН жена” заједно са Музејом савремене умјетности Републике Српске.

Директор Музеја савремене умјетности Републике Српске Сарита Вујковић рекла је новинарима да је ово веома занимљив пројекат је донио нова сазнања о могућностима у оквиру савремених технологија.

“Ријеч је о НФТ - дигиталним токенима и начину како да се аналогни рад претвори у дигитални и да се затим продају на дигиталном тржишту умјетнина. Цијели пројекат је подразумијевао едукацију и низ презентација широм БиХ на којима су умјетници упознати са НФТ-ом, његовим могућностима на дигиталном тржишту и могућностима које даје умјетницима када је у питању продаја умјетничких дјела”, указала је Вујковићева.

Она је нагласила да за НФТ нису важне границе, јер је глобално доступан, а умјетницама омогућава да саме управљају својим радовима и новцем, додајући да је веома важно да је цијели пројекат усмјерен према женама умјетницама.

“Веома је важно што су умјетнице са нашег простора заинтересоване за нове технологије, начине које глобално тржиште умјетнина може да пружи када је ријеч о продаји радова, а посебно нам је драго што се наша институција укључила у овако иновативан пројекат”, навела је Вујковићева.

Она је додала да до сада у овој установи нису имали прилику да се баве ничим сличним, јер је ријеч о пројекту дигиталне умјетности.

“Имали смо 50 пријављених умјетница, а стручни жири је изабрао 20 радова који су вечерас представљени. Покрићемо и аукцију радова и њихову продају у оквиру НФТ тржишта на онлајн платформи”, навела је Вујковићева и подсјетила да су цијелу колекцију прошле седмице представили и у Музеју савремене умјетности Српске у Бањалуци.

Представник агенције “УН жена” у БиХ Дејвид Саундерс рекао је да је циљ да се ради на родној равноправности и оснаживању жена глобално, нагласивши да је овај пројекат јединствен будући да је његов фокус на унапређењу прихода умјетница кроз НФТ модалитете.

“Мало је познато да је дигитална умјетност јединствена и уникатна колико и класична. Постоје различити приходи који се могу остваривати, не само кроз продају, већ и кроз препородају умјетничких дјела на темељу заштићених ауторских права”, нагласио је Саундерс.

Изабрани умјетнички радови ће из аналогне бити претворени у дигиталну форму, док ће оригинали бити трајно похрањени у депоу Музеја савремене умјетности Републике Српске.

“НФТ за жене” је пилот-пројекат чији је циљ приближавање НФТ-а локалној умјетничкој заједници и указивање на значајан економски потенцијал ове иновације за савремену умјетност и креативне индустрије.

Двадесет умјетница чији радови чине прву НФТ колекцију у БиХ, представљену вечерас у Умјетничкој галерији БиХ у Сарајеву, су: Лејла Ахмедспахић, Мелиса Ахметовић, Маја Додиг, Едита Газибара, Маја Халиловић, Александра Иванковић, Андреа Крнетић, Марина Крсмановић, Ивана Курешевић, Радмила Лиздек, Ана Лукенда, Јелена Медић, Данијела Михић, Жељка Момиров, Борјана Мрђа, Жељка Паић, Настасија Пухало, Едина Селесковић, Амила Шарић и Алиса Телетовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана