Представљени радови великана Ристе и Бете Вукановић

Срна
Представљени радови великана Ристе и Бете Вукановић

ТРЕБИЊЕ - Помоћник министра просвјете и културе Републике Српске Тања Ђаковић отворила је вечерас у Требињу изложбу "Ристо и Бета Вукановић 150 година од рођења" и истакла да Министарство подржава такве догађаје јер доприносе ширењу сазнања о огромном историјском, културном и умјетничком богатству које имају ови простори.

Ђаковићева је рекла да је посебно важна сарадња са установама културе у окружењу.

"Ова квалитетна изложба настала је у сарадњи са Историјским музејом Србије, Музејом града Београда", изјавила је Ђаковићева новинарима.

Директор Музеја Херцеговине Ивана Грујић истакла је да је Ристо Вукановић, осим Атанасија Поповића, први требињски академски сликар у иностранству.

"Ристо Вукановић и његова супруга Бета своју умјетничку и друштвену улогу остварили су у Београду, оснивањем прве приватне сликарске школе, али и учествовањем на свим значајним светским изложбама тадашње Србије", рекла је Грујићева и додала да је ова изложба велики догађај за Требиње и мали дуг овом брачном пару.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић изјавио је да Градска управа никада неће заборавито великане који су иза себе оставили велика дјела.

Изложба "Ристо и Бета Вукановић - 150 година од рођења" реализована је у сарадњи Музеја Херцеговине у Требињу са Народним музејом Србије, Музејом града Београда и Умјетничком галеријом БиХ, а под покровитељством Министарства просвјете и културе Републике Српске и града Требиња.

Изложба, на којој су представљени умјетнички радови ових сликарских великана, биће отворена до 28. септембра у Музеју Херцеговине.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана