Представљена Споменица Младе Босне

Срна
Представљена Споменица Младе Босне

Београд - Српско културно и просвјетно друштво "Просвјета" представило је на 59. Међународном београдском сајму књига четири своја издања међу којима је и "Споменица Младе Босне 1914 - 2014", која је носилац награде за издавачки подухват године на Сајму књиге "Бањалука 2014".

Приређивач књиге академик Војислав Максимовић рекао је на промоцији да је његова главна мотивација била потреба да не дозволи да падне заборав на све Младобосанце, величину њихове жртве и страхоте њиховог страдања, али и на то да су то били образовани, талентовани млади људи, који су се свјесно борили за слободу.

"Тврдње у романима које пишу Срби, као што је она да је Гаврило Принцип убио трудну жену, те тврдња да су остали без пара и нису могли у биоскоп, па су кренули да убију Фердинанда /у драми Биљане Србљановић/ су надобудне и тенденциозне", рекао је академик Максимовић.

Двотомно дјело садржи пјесме и прозна дјела Младобосанаца, потресна писма родбини и пријатељима, записнике са суђења, период утамничења, пјесме и прозу других аутора посвећену њима, као и обиље текстова који ће помоћи да читаоци осјете дух времена и српског народа из тог периода.

Академик Драга Мастиловић рекао је на промоцији Зборник радова "Сарајевски атентат 1914" да су у зборнику садржани радови приказани на међународном скупу одржаном у Републици од 19. до 21. септембра 2013. године који је за тему имао Сарајевски атентат.

Ријеч је о радовима историчара из Русије, Грчке, Републике Српске, Србије и Црне Горе, а учествовали су и историчари књижевности, лингвисти и други научници.

Представљајући Календар "Просвјета" 2014 професор Јордан Ристић рекао је да овогодишње издање календара на 700 страна садржи бројне рубрике о образовању, науци, али и духовности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана