Представљена књига Поштен посланик и друге бајке

Агенције
Представљена књига Поштен посланик и друге бајке

Вишеград - У Андрићграду је промовисана књига "Поштен посланик и друге бајке - Писма из суседства", аутора Радоја Андрића из Ужица.

"Књига је настала без идеје да ће бити књига, јер су ова `Писма из суседства` објављивана на регионалном сајту, а приче су кренуле као слика коју ми видимо у Ужицу, а инспирисана је народним послаником из Вишеграда Мирославом Којићем", рекао је Андрић на промоцији у Књижари "Или-или".

Он је истакао да "Писма из суседства" говоре о искуству које је аутор имао током становања у Ужицу, а радећи са професором Емиром Кустурицом на Мокрој Гори.

"Са стране је то лакше видјети, све то што сам видио гледајући из Вишеграда, а и долазећи у Андрићград осјетио сам потребу да то пренесем и другим људима. Познато је колико је било сукоба са Ужичанима и Креманцима о самој идеји да се формира Мећавник. Некако сам увидио да се то догађа и у Вишеграду", каже Андрић.

Он је подсјетио да је Мећавник наилазио на препреке попут ових који се дешавају у Вишеграду од неразумних оспоравања до отвореног оспоравања.

"Препознао сам исти рукопис, сценарио и малограђанско понашање људи", каже Андрић.

Он је истакао да се у књизи може прочитати и неколико редова о предсједнику Републике Српске Милораду Додику, односно начин на који га Ужичани доживљавају.

"Грађани Србије би врло радо желели да Милорад Додик буде њихов председник, јер је више него очигледно да води државотворну политику", каже Андрић.

Предговор за књигу "Поштен посланик и друге бајке" - "Писма из суседства" написао је прослављени српски режисер Емир Кустурица.

Књига је изашла у издању бањалучке издавачке куће "Бесједа".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана