Представљена књига Огледи о Иви Андрићу

Срна
Представљена књига Огледи о Иви Андрићу

Вишеград - У оквиру културне манифестације "Вишеградска стаза" данас је представљена књига "Огледи о Иви Андрићу", аутора Славка Гордића.

"Славни нобеловац живео је и дисао за Босну, очаран њеним документима, савременицима, особењацима, чудацима и несрећницима. Људима које је сусретао, о којима је слушао или сањарио и размишљао на основу писаних или усмених трагова", рекао је Гордић не промоцији одржаној у Дому културе у Вишеграду.

Он је напоменуо да је веома позната Андрићева изјава о Босни као земљи мржње, али и указао да у томе није сва истина.

"У књизи сам се осврнуо и на Андрићев исказ пред саму смрт у коме говори опчињености вишеградском средином. Андрић је тада рекао да су обичаји, филозофија и поглед на свет овог народа упоредиви са неким мислиоцима и релевантним филозофским размишљањима на ову тему", истакао је Гордић.

Књижевни критичар Марко Недић сматра да је Гордићева књига синтетичко-аналитичка слика Андрићевог дјела у којој се бави поетском симболиком писца, историјском основом за писање дјела и поетским нијансама у књигама нобеловца.

Миро Вуксановић представио је "Библиографију Иве Андрића" за коју је рекао да је највећа у српској литератури.

"Ова књига има 16.000 јединица које свједоче да је Андрићево дјело објављено не само на српском, већ и на 49 свјетских језика", каже Вуксановић.

Књига је објављена 2010. године поводом стотину година од Андрићевог првог
текста, објављеног у часопису "Босанска вила" 1911. године.

Овогодишња "Вишеградска стаза", која је отоврена 6. јуна, биће завршена вечерас. Ова манифестација одржава се 35. пут, а 22. пут у Републици Српској.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана