Представљена књига Мој деда Патријарх Павле

Aгенције
Представљена књига Мој деда Патријарх Павле

Београд - Поводом 99 година од рођења блаженопочившег патријарха српског Павла данас је у Београду представљена књига "Мој деда патријарх Павле", која представља низ личних свједочења Снежане Милковић о српском духовнику, кога су вјерници још за живота доживљавали као свеца који хода.Представљена књига "Мој деда Патријарх Павле"

Милковићева, која је унука патријарховог брата Душана Стојчевића, често је била у контакту са Дедом Попом, како је звала патријарха Павла, што ју је нагнало да читаоцима кроз књигу пренесе његове поуке и "благе савјете".

Она је на промоцији рекла да је имала дилему да ли да објављује књигу о ономе што је чула од дједа и да оно што је било приватно остави у породици.

"Временом сам, ипак, полако схватила да између његовог јавног и приватног живота није било разлике и да не постоји ниједна сенка која би њега могла да унизи", нагласила је Милковићева.

Књижевница Светлана Велмар-Јанковић оцијенила је да Милковићева, иако по професији психолог, свој књижевни првенац написала у маниру врхунских писаца, понесена топлином осјећања према свом дједу.

"Из сваке реченице пробија силна светлост љубави и оданости према патријарху Павлу, прескромном монаху који живи да љубав међу људима победи зло у њима, чврст као стена у тој борби", нагласила је Велмар-Јанковић.

Она каже да је, читајући књигу, открила најмању познату личност патријарха Павла, те да му се још више приближила и схватила да од Светог Саве на овамо Срби нису имали таквог духовника и моралну и интелектуалну громаду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана