Мркоњић Град: Представљена изложба "Змијањска покрстица"

Срна
Мркоњић Град: Представљена изложба "Змијањска покрстица"

МРКОЊИЋ ГРАД - Коло српских сестара "Блага Марија" из Ораховљана код Мркоњић Града организовало је седму изложбу рукотворина "Змијањска покрстица", поводом Светог Трифуна, на којој су предстваљне рукотворине са змијањским везом.

Идејни творац изложбе Слободан Ћоћкало рекао је да је циљ очување предмета овог краја, који су проткани шарама змијањског веза, а у који је уклопљена старословенска митологија. 

Он је истакао да је овогодишња тема у вези са змијањским везом на мушким панталонама које су специфичне по детаљу на доњем дијелу ногавице. 

"Наше жене изложе такве рукотворине како бисмо сви видјели који су се материјали прије користили, као што су лан, конопља", рекао је синоћ новинарима Ћоћкало. 

Он је додао да мркоњићком крају недостје завичајни музеј или музеј на отвореном како би се змијањски вез промовисао и у туристичке сврхе. 

Начелник општине Мркоњић Град Драган Вођевић је честитао чланицама Удружења "Блага Марија" за добро организовану изложбу. 

"Наша је дужност да подржавамо све манифестације које се тичу културног насљеђа народа који је одан својој историји и својим прецима. Посебно ме радује што има много дјеце и што имају прилику да виде како се његује традиција", нагласио је Вођевић. 

Члан Кола српских сестара "Блага Марија" Зорица Мачкић је рекла да се њихово удружење првенствено бави хуманитарним радом и очувањем традиције. 

На изложби, која је одржана синоћ у Ораховљанима, своје радове су представила и друга удружења жена из Мркоњић Град и Рибника. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана