Представљена идеја Павиљона БиХ на 57. међународном бијеналу умјетности у Венецији

Александра Маџар
Представљена идеја Павиљона БиХ на 57. међународном бијеналу умјетности у Венецији

Бањалука - Умјетничку каријеру умјетник почиње и завршава на Венецијанском бијеналу. Да би дошли у ту прилику да представљате земљу треба и нешто да урадите, а са друге стране ако даље не наставите да радите то вам ништа не значи,

То је једна станица на умјетничком путу, а за мене је умјетност маратон у коме треба да трчите читав живот  и будете активни, да бисте рекли оно што желите оно што кажете.

Рекао је ово званичној презентацији Павиљона БиХ/РС на 57. међународном бијеналу умјетности у Венецији умјетник Раденко Милак у петак у Музеју савремене умјетности, који је 10. фебруара прославио свој дан.

Велика је част, истиче Милак представити  своју земљу, а он ће то од 13. маја до 26. новембра учинити радом "Универзитет катастрофе" који ће бити реализован са словеначким умјетником Романом Урањеком.

Организатор цијелог пројекта је Музеј савремене умјетности РС, који је у сарадњи са умјетницима и кустоским тимом одлучио да Павиљон БиХ буде у палати Малипиеро у којој је и 2013. године БиХ/РС представљао Младен Миљановић.

- Оно што ћемо ми презентовати у пројекту је један елемент изложбе који ће бити у Палати Малипиеро, а други сегмент ће бити једна конференција коју ћемо направити на крају бијенала. Оно што желимо да прикажемо у Венецији је један пројекат који се бави питањем катастрофе за коју је заслужан човјек, све екстремне ситуације које се јављају, међу њима и тероризам. Битно је да се о томе прича. Схватио сам да је тема која доминира, један страх од будућности, неповјерење у садашњост и све оно што данашње политике нуде. Пројекат ће објединити са једне стране умјетнике, а са друге стране интелектуалце који желе да говоре о тој теми - нагласио је Милак.

Град Бањалука, подржао је Милака, а градоначелник Игор Радојичић истакао је да је изузетно поносан што ће Милак  представљати себе, своју умјетности и своју земљу на Венецијанском бијеналу.

- Град Бањалука ће пружити подршку новом наступу, тиме што ћемо обезбиједити простор за припрему, бесплатно, без накнаде, како би у свом умјетничком стварању могао да се припреми успјешно и на вријеме. Сама наша свакодневица пружа много креативних могућности са ових простора - казао је Радојичић.

Понос и срећу није крила ни директорица Музеја савремене умјетности РС, Сарита Вујковић која је комесар Павиљона БиХ у Венецији.

 - Ово је другачији пројекат који има интернационални карактер у оквиру којег ћемо сарађивати и са страним кустосима и значајним именима из свијета умјетности Француске, Шведске, Швајцарске, Лондона. Сви они су прихватили сарадњу са нама, вјерујемо да ћемо остварити похвале као и прошли пут - нагласила је Вујковићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана