Представљена два романа Предрага Бојиновића из Добоја

Срна
Представљена два романа Предрага Бојиновића из Добоја

ПРЊАВОР - У Народној библиотеци у Прњавору одржана је промоција романа “Тајкун” и “Теодор” аутора Предрага Бојиновића из Добоја.

Бојиновић је изјавио Срни да је “Теодор” роман који обухвата око 200 година српске историје и темељи се на релевантним историјским чињеницама.

“Задивљујући и трагични животни пут једног човјека је основа романа. Он је на неки начин персонификација свих Теодора који се појављују кроз нашу историју, људи који носе и стварају, а онда буду сурово скрајнути и кажњени за то што су учинили”, каже аутор.

Поред основне радње романа која је смјештена у период од 1804. до 1813. године роман “Теодор” има и “скокове” у све временске периоде након тога, чији је централни дио посљедњи рат на овдашњим просторима.

“Роман код читалаца с једне стране може изњедрити питања зашто се толико мрзимо, а тако смо слични, а с друге, ипак, нуди оптимизам и наду у бољу будућност”, рекао је Бојиновић.

Прича романа “Тајкун”, који је објављен још 2018. године, смјештена је у данашње друштво оптерећено новим “вриједностима” - обожавањем новца, новопеченим богатим и моћним особама.

Бојиновић истиче да је у “Тајкуну” намјерно избјегао да помиње мјесто радње јер се она због актуелности може замислити у било којем граду Републике Српске, али и бивше Југославије.

Модератор синоћње промоције у Прњавору Бранкица Радоњић каже да је Бојиновић као писац необична појава на домаћем књижевном небу јер садржајно, стилски и жанровски одудара од већине домаћих аутора.

“Радује што домаћи писци све више са својим дјелима излазе из шаблона познатог српског реализма и одлазе у жанрове који можда више подсјећају на неке друге националне књижевности”, рекла је Радоњићева.

На промоцији романа учествовали су и глумци Драмске сцене Српског просвјетног и културног друштва “Просвјета” који су читали одломке из ова два дјела.

Директор Народне библиотеке у Прњавору Душан Марић за март је најавио велики број промоција и културних дешавања у овој установи.

Већ у уторак, 1. марта, биће уприличено предавање о теми “1945 - година која се није завршила”, представљање књига “Српска прича” Александра М. Милошевића и “За партију и Тита” Немање Девића. Два дана касније биће одржана промоција два романа и збирке поезије Душанке Котур Угрице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана