Представљен роман Ранка Рисојевића Сестре и другарице

Срна
Представљен роман Ранка Рисојевића Сестре и другарице

Приједор - Књижевник Ранко Рисојевић у Приједору је вечерас представио свој најновији роман "Сестре и другарице" који прати судбину двију хероина из Другог свјетског рата, као и жене данашњег времена.

Након читања одломка романа у којем бака Милица, сестра народне хероине из Другог свјетског рата, пише писмо своме унуку Ђорђу који 1993. иде у рат, Рисојевић је рекао да је Рада Врањешевић из чувене бањалучке породице имала исто толико година када је кренула у народноослободилачки покрет колико и Ђорђе, лик из одрбамбено-отаџбинског рата.


"Као што ни Ђорђе ништа није прихватао шта му је говорила баба, тако ни Радина генерација није прихватала савјете родитеља. Историјски ликови јесу оквир овог романа, али је остало надограђено неким другим ликовима и судбинама", додао је Рисојевић.

Осим Радиног, роман "Сестре и другарице" прати одрастање њене најбоље другарице Вахиде. Радин отац Ђорђе био је парох и син му се утопио и Раду је звао "сине мој". Вахидин отац био је кадија и она је имала петоро браће.

"У протиној кући он је тај који је широк и који све одобрава кћерима. Мајка не. Она је разочарана, не кћерима, него протом који им све дозвољава. У кадијиној кући он је тај који се ибрети и не разумије шта се дешава, а кадиница сву своју дјецу обожава. Свих пет синова су комунисти и сестра им такође", наводи Рисојевић.

Он додаје да је трећи женски лик Јелена која се придружује синдикалном покрету, а послије ће своје другове одавати усташама. За разлику од Вахиде и Раде, она не гине у рату, а роман се заокружује суђењима њој, времену и Информбироу.

Књижевно вече организовао је Актив жена Социјалдемократа у оквиру предизборне кампање СНСД-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана