Представе и изложбе путују Српском

Александра Маџар
Представе и изложбе путују Српском

Бањалука - Дио програма републичких институција културе доступан је и поклоницима различитих врста умјетности широм Републике Српске.

Да ове институције поштују законске обавезе доказ су многобројна путовања на којима испуњавају културну мисију.

- Ове године играли смо у петнаест градова и општина РС. Малишани у Источном Сарајеву, Бијељини, Модричи, Шамцу, Добоју, Брчком и Приједору имали су прилику да се упознају са глумцима и представама из нашег позоришта - рекао је директор Дјечијег позоришта РС Предраг Бјелошевић.

Истиче да имају одличну сарадњу са Позориштем Приједор, гдје играју сваког мјесеца.

- У мањим срединама играмо мале представе које су прилагодљиве за различите просторе - истакао је Бјелошевић.

Ништа мање није важно ни представљање ликовне умјетности у мањим општинама, па изложбе све чешће путују.

- Организовање изложби "путујућег" карактера, које би биле доступне у свим већим изложбеним просторима широм Српске, значајан је сегмент излагачке активности Музеја савремене умјетности РС- подсјетили су из овог музеја.

Њихове поставке биле су у Фочи, Гацку, Невесињу, Шамцу, Новом Граду...

- Уз изложбе "Мултиоригинали из фундуса Музеја", "Бањалоок" организовали смо и стручна предавања музејског савјетника и педагога Музеја савремене умјетности РС Николе Галића - кажу у Музеју.

Директор Музеја Републике Српске Нада Пувачић такође је указала на обавезу се програм републичких институција представи у што више општина и градова.

- До сада смо гостовали у Требињу, Бијељини, Сребреници, Градишци, Мркоњић Граду, Приједору. Тако ће бити и са новим изложбама које припремају наши етнолози - додала је Пувачићева.

Народно позориште Републике Српске у једној позоришној сезони одигра просјечно двадесетак представа широм РС.

- Основни проблем са којим се сусрећемо приликом оваквих гостовања су технички (не)услови простора у којима изводимо представе - казали су из националног театра.

Кинотека Републике Српске је ове године организовала гостовања у оквиру програма "Филмотека" у Бањалуци, Српцу, Добоју, Дервенти, Вишеграду, Фочи, Билећи, Петрову и Гацку.

Обавеза

- Републичке установе културе имају обавезу да у оквиру својих планова и програма рада за сваку календарску годину планирају и гостовање у општинама и градовима Републике Српске, као редовну програмску активност. То је најбољи начин да сопствене садржаје приближе и учине доступним публици, без обзира на ограничења која може подразумијевати географска локација или друге околности - нагласила је помоћник министра за културу у Влади РС Ирена Солдат-Вујановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана