Представа „Сирочад“ Босанског народног позоришта Зеница одиграна на фестивалу „Заплет“

Илијана Божић
Представа „Сирочад“ Босанског народног позоришта Зеница одиграна на фестивалу „Заплет“

БАЊАЛУКА- Распад срећне породице узрокован озбиљним аномалијама друштва у којем су мржња, насиље и зло свеприсутни осликава представа „Сирочад“ Босанског народног позоришта Зеница.

Овај комад, рађен према тексту Дениса Келија, а у режији Ивана Плазибата одигран је у сриједу навече, четврте такмичарске вечери 14. Међународног фестивала глумца „Заплет” који се одржава под слоганом „У кругу породице“ у Градском позоришту „Јазавац” у Бањалуци.

Током једне ноћи која почиње романтичном вечером и одише срећом долази до потупуног распада породице, до згаришта породичних и људских вриједности. Сестра и брат, од малена препуштени једно другом, везани његовим проблематичним понашњем, у току једне ноћи налазе се пред ситуацијом која захтијева све или ништа. Вођена безумном потребом да заштити брата Хелен је спремна да жртвује све. Одједном манипулише мужем наводећи га да спаси породицу, у једном тренутку му каже „Или имаш или немаш породицу, заштити или немој...“.

Хеленин брат тражи заштиту од ње и њеног мужа, прави се невин, не жели да призна злочин који је учинио над мигрантом, да би током вечери на видјело изашла истина и да би у своје злодјело увукао сестриног супруга. Њен супруг, човјек изманипулисан, постаје онај други, онај с друге стране. Комад „Сирочад“ бави се проблемом говора мржње и проблемом насиља које корјене има у вербалном говору. Гледајући овај комад просто се питамо има ли ли оправдања за насилнике, те постоји ли добар човјек на свијету, али и могу ли околности од људи правити оне лоше? Ове проблеме сажима у оквире једне породице, постављајући питања да ли је породица прецијењена, је ли она уствари манипулација која би заварала и најбољег човјека на свијету и претворила га у чудовиште. На сцени смо, у сриједу навече, видјели како је уништена једна породица.

Глумачка екипа Златан Шкољић, Снежана Видовић и Енес Салковић одлично је изнијели овај комад убједљивом и сјајном игром.

Глумица Снежана Видовић, која је на сцени маестрално дочарала лик Хелене, жене која се свим силама бори да заштити породицу, казала је  да се љубави не могу одвајати.

-Моја јунакиња, због прошлости какву она и брат имају, има патолошку потребу да  задржи породицу укључујући и супруга и сина и брата. Дошла је у ситуацију у којој је немогуће задржати и једно и друго. Иако зна колико је њен брат оштећен, она њега правда и ту губи границу између оног што је заиста реално, али и оног шта је заиста љубав а шта је она животињска потреба да се своје заштити-рекла је она.

За глумца вечери публика је изабрала Златана Шкољића, који је убједљиво одиграо насилника и очигледно болесног човјека. На самом крају представе Шкољиће јунак  додирује крв и изгледа као да је поново починио злочин. Ипак, ова сцена је заправо симбол за крв коју је узео од једне породице уништивши је у потпуности.

Глумица Снежана Видовић је објаснила да је  тај човјек  урадио сестри оно што је она најмање жељела да се деси, а то је да се растури њена породица.

- Тај крвави траг је једини траг који је остао у тој кући. Ту више нема љубави, нема породице, нема супруге и супруга који су се упркос својим проблемима ипак вољели и опстајали, јер је он  својим глупостима успио да и ту породицу уништи-испричала је она.

Публика није крила одушевљење овом представом, што је и исказала на Округлом столу, а глумац Енес Салковић је истакао да се и он и колеге увијек радују доласку у Бањалуку.

-Публика је овдје једна од најискренијих, која је одгојена и која се зна понашати у театру. Хвала вам сто сте живјели и дисали ову представу с нама вечерас- казао је Салковић.

Побједници овогодишњег „Заплета“ биће проглашени данас, а вечерас у 20 часова Срђан Динчић извешће свој стендап „У процесу“ који ће затворити овогодишњи фестивал.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана