Представа о Тесли премијерно 30. јула у Италији

Танјуг
Представа о Тесли премијерно 30. јула у Италији

БЕОГРАД- Представа "Тесла", ауторски пројекат српске глумице Ксеније Мартиновић, имаће премијеру на фестивалу "Мителфест 2023" који ће бити одржан од 21. јула до 30. јула у Италији, саопштили су данас организатори.

Представа у којој је Мартиновић извођач, редитељка и ауторка текста, уз италијанског драматурга Федерика Белинија, биће изведена 30. јула у Театру Ристори у Чивидале дел Фријули, као копродукција CSS Teatro stabile di innovazione del FVG и La Contrada Teatro stabile di Trieste. 

"Представа 'Тесла' се бави човеком чији живот боји јединствена аура мистерије... Тесла нас непрестано ставља пред питање шта је то изум? Стваралачки чин, блесак генија који омогућава побољшање људског живота? И одакле он долази? То су све уједно и теме ове представе", каже се у саопштењу.

Како је наведено, представа укршта позоришне жанрове "уз пажљиву анализу писама и докумената који се односе на историјске чињенице", а од нарације до перформанса "тело Мартиновиć на неки начин постаје и машина, произвођач енергије, као да је креација самог проналазача".

Мартиновић је навела да јој се јавила жеља да ради представу на основу сјећања на детињство проведено у Теслином музеју у Београду, као и у атељеу свог ујака, вајара Николе Коке Јанковића док је стварао статуу Тесле која се данас налази у Вандерклиф кули.

На представи су сарађивала је као савјетница на пројекту српска научница Ивана Абрамовић, док видео материјале потписује Соња Веронели, а кореографију Матилде Ћерон.

Фестивал "МителФест" се традиционално одржава у граду Чивидале дел Фријули у региону Фријули-Венеција Ђулија, а у овогодишњиј селекцији нашла се и представа "Марлена Дитрих - пет тачака оптужнице" аутора и редитеља Хариса Пашовића са Мирјаном Карановић у главној улози.

           

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана