Представа Моје дете на трону Заплета 08

Александра Маџар
Представа Моје дете на трону Заплета 08

Бањалука - Када публика више од пола представе испрати у сузама и по завршетку не жели да напусти салу, већ стојећи, преплављена емоцијама, дуго, дуго, аплаудира глумцима, јасно је да на сцени стоје побједници.

Тако је у сали "Јазавца" било посљедњег такмичарског дана, када су глумци Београдског драмског позоришта извели представу "Моје дете" по тексту Стојана Срдића и у режији Ане Ђорђевић. Најемотивнији комад на фестивалу младог глумца "Заплет 08" жири је без дилеме прогласио најбољим. За потресну причу о судбини Рома у Србији жири, који су чинили сценограф Драгана Пурковић-Мацан, редитељ Марко Мисирача и глумац и професор Жељко Митровић, каже да се издвојила из више разлога.

- Један од њих је болна и актуелна тема којом се бави, драматуршка и редитељска заокруженост, изузетно посвећена и ангажована игра читавог ансамбла. Ипак, посебно због емпатије писца, редитеља и екипе представе према проблемима ликова у комаду и наде коју нам аутори представе пружају и поред изузетно мрачне и деструктивне атмосфере у самој причи - наводи се у саопштењу жирија.

Улогу дјевојчице у ромској породици која прерано, "преко ноћи", болно сазријева вјеродостојно је оживјела глумица Јована Гавриловић и за свој велики глумачки таленат проглашена је најбољом младом глумицом "Заплета 08".

- Млада и перспективна глумица Јована Гавриловић доноси нам на сцену лик дјевојчице готово у једном даху, са изузетном мјером и осјећањем за емоцију, готово невјероватно, натуралистички увјерљиво, балансирајући потресно и духовито, налазећи прави израз како да одигра ову улогу, а да не склизне у банално и патетично - оцијенио је жири.

Признање за најбољег младог глумца отишло је у руке Димитрију Динићу за улогу Зеленог у представи "Небески одред" Ђорђа Лебовића и Александра Обреновића у режији Мије Кнежевић и извођењу Српског народног позоришта из Новог Сада и Савеза драмских уметника Војводине. Динићеву способност грађења лика и карактера препознала је и публика, па је у сриједу увече он био тај који је добио највише гласова посјетилаца фестивала.

- Млади глумац Димитрије Динић се издвојио у, иначе јако добром и компактном бројном мушком ансамблу, приказујући нам, са свим манама и симпатијама једног од несрећника, осуђених на скору смрт у Небеском одреду, ситног лопова, сањара и губитника који носи маску грубости, али открива и своју поетску душу у критичним и тешким моментима - нагласио је жири.

Додјела награда и концерт Градског тамбурашког оркестра требало је да буду одржани у петак увече.

Дружење са Бешлагићем

Гост посљедње такмичарске вечери био је глумац Енис Бешлагић. Многобројна публика остала је у четвртак до касних часова у "Јазавцу" како би се дружила са овим глумцем. У опуштеном разговору, уз много смијеха, Бешлагић је препричавао занимљиве догађаје из своје каријере.

Рођенданско изненађење

Екипа Градског позоришта "Јазавац", као и сваки пут, показала се као добар домаћин који брине о својим гостима. Осим што је проглашена за најбољу глумицу фестивала, Јовани Гавриловић ће "Заплет 08" остати у лијепом сјећању јер је у Бањалуци прославила и рођендан. Послије извођења представе у холу театра на поклон је добила торту и рођенданску пјесму од публике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана