Представа "Кроз живот са Вељом" отвара Међународни фестивал глумца "Заплет 15"

Илијана Божић
Foto: Велибор Трипић

БАЊАЛУКА- Премијерним извођењем представе "Кроз живот са Вељом", у режији Слободана Перишића, која је настала у копродукцији Градског позоришта "Јазавац" и Градског позоришта Градишка, 20. октобра од 20 часова биће отворен Међународни фестивал глумца "Заплет 15 Опен".

Љубитељи театра имаће прилику да погледају сјајне представе из региона и то по избору глумца и организатора ГР "Јазавац" Љубише Савановића.  У његову селекцију ушле су представе "Наш разред" Народног позоришта Београд, "Избацивачи", загребачког Егзит театра, "Губитник" Југословенског драмског позоришта,  "Перзеиде"  Народног позоришта Мостар и "Браво за кловна" Народног позоришта Суботица.

Посљедње вечери "Заплета" у четвртак, 26. октобра биће приказан "Самотњак", документарни филм о Славку Штимцу. Исто вече у 20 часова у програму "Разговор са глумцем" Градско позориште "Јазавац" угостиће Славка Штимца, док у овом програму ове године учествују глумци Бранка Катић (21. октобра у 22 часа) и Андрија Милошевић (22. октобра у 22 часа).

Будући да ће "Заплет" бити отоврен премијером комада "Кроз живот са Вељом" Савановић је истакао да је ријеч о  комичном кабареу у којем глумац Велимир Бланић игра главну улогу, те додао да заједно с њим играју и глумци Владимир Ђорђевић и Александар Бланић, а свирају Милан Савић и Сава Кнежевић.

- Овим комадом добићемо музичко сценски и драмски догађај који ће направити прави искорак у репертоару нашег театра, што је сјајно-рекао је Савановић.

Глумац Велимир Бланић, који игра главну улогу истакао је да је "Живот са Вељом" комични кабаре, али и сатирични и трагикомични, те да описује живот Веље и свих оних који његов живот чине таквим какав јесте.

- Као што је и сваки човјек жанр за себе, јер сви ми имамо своје углове и погледе на свијет, тако ће и представа бити прожета разним жанровима. Дотичемо се многих тема, као што су теме љубави, каријере, пријатељства и здравља. Срећан сам што у бенду који ме прати на сцени имам сјајне сараднике који су кључни за стварање атмосфере. Њихова музика прати емоционални тон сцена, појачава драму и додаје хумор тамо гдје је потребно те тако постаје неизоставни дио укупног доживљаја саме представе. Посебно ме радује што ову представу режира мој дугогодишњи пријатељ и колега Слободан Перишић-објаснио је Бланић.

Директор фестивала и један од оснивача "Јазаваца" глумица Драгана Марић истакла је да је 20. октобра и годишњица од оснивања Градског позоришта "Јазавац", те да овај театар улази у 17 сезону.

- Годишњицу традиционално обиљежавамо премијером нове представе. Наш колега Велимир Бланић, од самог почетка је дио "Јазавца", па смо одлучили да овај пут он своја умијећа покаже публици-истакла је Марићева.

Будући да је овај комад рађен у копродукцији са Градским позориштем Градишка, умјетнички директор овог театра Адмир Мешић нагласио је да ово позориште дуги низ година сарађује са "Јазавцем", али да је ово прва копродукција.  

-Имамо част да радимо са Велимиром Бланићем који је много путао играо у нашем позоришту. Премијера комада "Кроз живот са Вељом" у Градишци ће бити 27. октобра у 20 часова у Културном центру. Комад ће бити на нашем редовном репертоару. Ово ће отворити дубљу и дугорочнију сарадњу између наша два позоришта, а очекујемо и сарадњу на другим пројектима-казао је Мешић.

Будући да је Међународном фестивалу глумца "Заплет" ове године подршку пружила "Атос" банка испред ове компаније говорила је Каролина Каралић која је истакла да је ово други пут да су партнери и пријатељи "Јазавца".

-Наша жеља је да будемо дио ове позоришне куће и да останемо снажан ослонац култури. Цијенимо рад Градског позоришта "Јазавац", јер сматрамо да овај театар снажно утиче на развој позоришне умјетности и културе код нас. Задовољство је бити дио ове куће и бићемо ту да подржимо све што ово позориште ради-рекла је Каралићева.

Милица Кондић испред компаније МТЛ која је такође подржала овај догађај нагласила је да је МТЛ од самог почетка уз ГП "Јазавац".

-Све што ова екипа ради утиче и на нас, јер свјесни смо да улагањем у културу улажемо и у себе и у наше животе и заједницу, али и да стварамо један за нијансу љепши свијет. Радујемо се селекцији предствава и добром дружењу и енергији који сваки "Заплет" носи са собом-казала је Кондићева.

Покровитељ овогодишњег "Заплета" је и предсједник Републике Српске.  

Стручни жири офестивала чине глумица Маја Ристић, теоретичарка позоришта, Младен Миљановић, вишемедијски умјетник и глумица Народног позоришта РС Смиљана Маринковић. Пратећи програм фестивала чини изложба слика Перице Ивановића "Јазавац у Јазавцу", читање драма студената Академије умјетности у Бањалуци и програм "Разговор са глумцима".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана