Представа ‹Карамазови/Сабласни Ерос› најбоља у Источном Сарајеву

Жељка Домазет
Представа ‹Карамазови/Сабласни Ерос› најбоља у Источном Сарајеву

Источно Сарајево - Представа "Карамазови/Сабласни Ерос" у извођењу Славија театра из Београда побједник је 19. Међународног фестивала малих сцена и монодрама у Источном Сарајеву, док је за најбољу монодраму проглашена "Кројцерова соната" Театра "Кабаре" из Тузле.

Награду за најбољу мушку улогу на затварању фестивала у Културном центру Источно Ново Сарајево припала је београдском глумцу Небојши Кундачини, а награда за најбољу женску улогу глумици Љиљани Благојевић.  

Извођењем награђене монодраме и представе завршен је фестивал за који еминентни стручњаци тврде да је ријеч о најзначајнијој културној манифестацији ове врсте у региону.

Предсједник стручног жирија, Раде Симовић рекао је да је већ 19 година "потопљен" у овај фестивал и да је ријеч о најбољој селекцији до сада.

- Фестивал све више трага за квалитетним и релевантним представама. Све је мање представа које повлађују публици, а без тога нема ни нивоа фестивала ни нивоа града, ни будуће велике сцене - казао је Симовић.

Побједничка представа у којој главну улогу игра глумац Михајло Јанкетић рађена је по великом дјелу руског писца Фјодора Михајловича Достојевског "Браћа Карамазови". Ова представа је добила двије награде, ону за најбољу представу и за развој позоришне умјетности и тиме постала укупни побједник фестивала. Она је, како тврде и чланови жирија, Симовић, Миланка Бабић и Милован Пандуревић, а и сами посјетиоци овог фестивала "засигурно вратила дигнитет позоришту и представама које памтимо из неких бољих времена када је ријеч о култури".

- Има нешто што је јако важно. Публика овдје је жељна нас. Онда се та љубав некако пренесе и буде узајамна и ми се онда на сцени изједначимо са овим људима, јер између нас титра, струји нешто што би могло да се назове љубављу, поверењем, што је на крају крајева највећа и највреднија награда и сатисфакција за овај наш врло сумњив позив којим се бавимо целог живота - закључио је Јанкетић.

Монодрама

Глумац Владо Керошевић је са монодрамом "Кројцеорова соната" обиљежио 35 година умјетничког рада на фестивалу у Источном Сарајеву.

- Свакако да ми је монодрама као умјетничка форма представљала изазов јер сматрам када човјек стекне одређено искуство којим може суверено да влада, онда треба да се бави једним тако тешким и инспиративним жанром као што је монодрама - рекао Керошевић

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана