Представа "Дервиш и смрт" је велики подвиг позоришта Српске

Srna
Представа "Дервиш и смрт" је велики подвиг позоришта Српске

БАЊАЛУКА - Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас у Бањалуци да је од изузетног значаја за културу чињеница да Народно позориште Републике Српске ради на представи "Дервиш и смрт", нагласивши да без развоја културе нема јаког друшта.

"Ово је велики глумачки и подухват Народног позоришта Републике Српске. Сви треба да станемо иза ове глумачке екипе јер је ово што раде велики подвиг. Препознајем потребу да институције подрже овакав пројекат који је веома захтјеван и значајан за Републику Српску", рекла је Цвијановићева новинарима након што је посјетила Народно позориште Републике Српске и присуствовала проби представе "Дервиш и смрт".

Она је истакла да нема јаких нација и држава уколико не придају значај развоју културе и да умјетничка слобода мора бити гарантована.

"Када сам била премијер разумјела сам да је потребно повећати износ средстава за културу и да институције за културу добију простор за адекватан рад. С обзиром на 90 година рада Народног позоришта позивам републичке институције да дају допринос у обиљежавању овог великог јубилеја", навела је Цвијановићева.

Вршилац дужности директора Народног позоришта Републике Српске Ненад Новаковић нагласио је да ово позориште реализује један од најзачајнијих и најамбициознијих пројеката, а то је представа "Дервиш и смрт"

"Захваљујем предсједнику Републике Српске што је нашла времена и дошла да погледа како реализујемо представу 'Дервиш и смрт'. Циљ нам је да у овој представи буде ангажован комплетан ансамбл нашег позоришта", рекао је Новаковић.

Он је подсјетио да институције Републике Српске воде рачуна о Народном позоришту што је од изузетног значаја за развој културе.

"Желимо да захвалимо предсједнику Републике Српске на свесрдној помоћи и ономе што је урадила за културу. Када је Жељка Цвијановић била премијер добили смо значајна новчана средства из чега је било видљиво да се води рачуна о нашим глумцима", рекао је Новаковић.

Редитељ представе "Дервиш и смрт" Дејан Пројковски каже да је до сада реализовано око 60 одсто представе које је веома захтјевна.

"'Дервиш и смрт' је један од најзначајнијих романа и велики је изазов за мене и позориште да буде урађена представа. Ово ће бити велики спектакл, што Народно позориште Републике Српске заслужује", рекао је Пројковски.

Народно позориште Републике Српске почело је 6. фебруара са радом на драмском комаду "Дервиш и смрт", аутора Меше Селимовића, а представа се ради на Великој сцени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана