Предраг Живковић Тозовац биће сахрањен у Алеји заслужних грађана

ГС
Предраг Живковић Тозовац биће сахрањен у Алеји заслужних грађана

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић одобрио је да великан српске народне музике Предраг Живковић Тозовац буде сахрањен у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду.

Напустио нас је великан народне музике. Био је јединствен међу извођачима народне музике, који је нумере увијек изводио с великом лакоћом, показујући непревазиђен дар да освоји публику – поручио је Радојичић.

Естрада се дирљивим порукама опрашта од легенде народнне музике - великог Тозовца

Његова колегиница Цакана рекла је да га познаје од почетка своје каријере.

"Знам га откако певам. Скоро сам се чула са његовом супругом Мимом, рекла ми је да се он боље осећа. Рекла ми је да ћемо се чути кад он изађе, да ће му пренети поздраве од Неше и мене, да ће му рећи да се држи. Он је права српска легенда, за којом треба жалити. Толико позитивно и добро створење, диван колега. Волео је људе, просто је био права звезда, југословенска. Баш сам шокирана...", каже кроз сузе Цакана за "Блиц".

Касније је за ТВ Прва рекла је Тозовац био прави каваљер, "знао је да нас подигне и да нам каже лепе речи и савет".

"Све је било најискреније од срца. Страшно ми је жао и надам се да иде негде где је боље", рекла је она за ТВ Прва, и додала да је почаствована што га је познавала.

"Имао је он година, али негде сам веровала да ће ипак да се избори. Виђали смо се често заиста, у кафићу у њиховом крају смо пили кафу, јели кроасане, ту близу станује Нешина ћерка. Шта може да се каже, осим да сам толико тужна и збуњена, ужаснута. Ионако су нам сви ови дани блентави и апатични, ово ме је дотукло. Толико је људи отишло који су били вредни за нас, глумаца, певача... Некако стварно да се човек замисли... Ево расплакали сте ме, позваћу Миму сада", каже пјевачица.

Композитор Новица Неговановић каже да смо изгубили великог умјетника који је оставио предивне песме.

"Упознао сам га у Београду, у ресторану Калемегданска тераса, слушали смо Звонка Богдана, био је ту и Тома Здравковић и још певача. Био је уметник, глумац и водитељ, шармер. Непоновљив. Жалимо сви за њим, био је вољен код свих, посебно код колега".

Неговановић прича за ТВ Прва да су били као браћа, ословљавао га је са "буразеру", путовали су по Њемачкој, а Тозовац је био и његов гост у Америци.

"Био је боем, волео је кафану. Волео је да попије и да се дружи. У последње време смо се често дружили. Обећао је да ће да дође код мене, али није успео", каже он.

Мирослав Илић такође се огласио поводом смрти свог пријатеља.

"Он је за мене први и најбољи. Померио је критеријуме у овом занату, пре свега мислим смисао за хумор, мангуплук и као аутор, извођац, после можеш да ређаш како хоћеш, али он је био први. Последњи пут смо се видели за снимање новогодишњег програма", рекао је Илић.

Пјевач Никола Роквић се веома потресао када је чуо ову вијест, па је посветио објаву и дирљиву поруку на свом профилу на Инстаграму, баш у част преминулог певача.

"Имао сам част да многа јутра уз дивне песме, разговоре и велике савете дочекам уз овог великана! Хвала за све чика Тозо, траг који сте оставили је неизбрисив", написао је између осталог Роквић.

Мерима Његомир је у свом обраћању медијима рекла да се чула са својим пријатељем у четвртак.

"Звао ме је, јако смо блиски били. Рекао је, досадило ми је, не могу да гледам у једну тачку, неће да ме пусте. Не знам да ли ћу изаћи", рекла је Мерима Његомир.

За домаће медије такође се огласила и Неда Украден, која је била велики пријатељ са Тозовцем и његовом супругом и такође је рекла да се чула са пјевачем недавно.

"Пре него што су се он и Мима венчали, ја сам их наговарала да се узму и нудила се да им будем кума и да их водим на ручак да прославимо. Касније сам прочитала у штампи да су се узели. Звала сам их да честитам и истог дана сам направила журку у кући и славила са својим зетом њихово венчање. Касније сам чула да је у болници. Звала сам његову супругу, која ми је рекла да није критично и да је на одељењу за лакше случајеве. Међутим, вест од јутрос ме је растужила", рекла је Неда Украден.

Саша Поповић је рекао да је схватио да није само отишао Тозовац, већ и велики дио живота свих нас.

"Пјесме које нам је оставио надживеће и све нас, јер је реч о ванвременским хитовима, о музици која никада неће престати да се слуша. Саучешће његовој породици, пријатељима и свима нама који смо га волели и поштовали."

"Тозовац је оставио траг у бескрају у историји духа земаља бивше Југославије и напустио овај свет свестан да је један од највећих и највољенијих", написала је на Инстаграму водитељка Весна Дедић.

На њене позиве Тозовцу за гостовање у емисији, у периоду од 2002. до 2012, пјевач би одговарао да "тридесет година гради имиџ лепог Тозе", и како не жели да се појави у емисији јер јој је толико лоше светло у студију.

"Имала сам част да га понекад, као после промоције романа Загрли ме слушам до зоре и то је мој велики емотивни капитал", рекла је Весна Дедић.

И Жељко Јоксимовић се опростио од великог Тозовца.

"Отишао је наш највећи аутор, извођач традиционалне музике, и мој Велики Пријатељ, Предраг Живковић-Тозовац. Хвала, за све драги Тозо. Почивај у миру", написао је Јоксимовић на Фејсбуку.

"Много Мораве ће потећи док се не роди опет такав човек", ријечи које су се могле чути данас испред дома Тозовца.

Испред дома легендарног пјевач Предрага Живковића дошле су како новинарске екипе тако и пријатељи који желе да изјаве саучешће његовој супрузи Емилији и ћерки из првог брака.

Емилија је јако потресена па није могла да да изјаву за медије, али вјенчани кум, који је стигао у међувремену, рекао је да га је тужна вијест изненадила и да ће Тозовца памтити као вјечитог шармера, некога ко је волео живот и ко је био неприкосновен стваралац.

Међу првима су дошли Мерима Његомир, коју је Тозовац вјенчао и са њом радио на њеној првој плочи.

Она  је навела да овакав великан народне музике заслужио комеморацију у Скупштини града Београда.

Међу бројним познатим личностима који су се појавили у дому Живковића је и Драган Којић Кеба, рекао је за ТВ Прва да жали као сви који су познавали Тозовца, као и цијела Србија.

"Моја сећања су неизбрисива, упознао сам га на свом првом солистичком концерту у Београду и доживео огромно задовољство када сам га видео", изјавио је Којић.

"Сигуран сам да итекако има млађих који ће једног дана достићи и превазиђу све нас старије али доста Мораве ће протећи док се не роди опет такав композиторски и музички лик као што је он. Тоза је имао сценски нерв, шармер, забављач, пленио је и као човек и као музичар, он је имао моћ да се прилагоди свима. Задужио нас је све својом песмом", рекао је Којић.

Ко је био Тозовац?

Тозовац је рођен 22. јануара 1936. године у Краљеву. Његов отац Светозар-Тоза био је чувени предратни хармоникаш по коме је Тозовац добио надимак.

Оца Тозу, који је до рата држао и кафану у Матарушкој Бањи стрељали су Немци 1941. године. На хармоници која му је остала од оца, Тозовац је, како би зарадио за живот, почео је да свира са само 10 година.

Поред хармонике, научио је да свира бубњеве и трубу. Завршио је гимназију и студије економије.

Прве синглове је снимио 11. јуна 1965. године а пажњу јавности скренуо је песмом "Испод липе, крај потока" коју је снимио 1967. године. Исте године снима четири сингла у дуету са Силваном Арменулић.

Његова велика популарност почиње 1971. године, када побјеђује на Песми лета композицијом "Мирјана". Сљедеће године опет побјеђује песмом "Очи једне жене" и потврђује статус најпопуларнијег пјевача.

Године 1972. пева пјесму "Јеремија", коју тадашње комунистичке власти сврставају у четничке пјесме, због чега бива принуђен да се склони код пријатеља у Њемачку. Након две године враћа се у Србију, власти му одузимају пасош, али Тозовац остаје миљеник публике и наставља да пјева.

Поред много одржаних концерата и ТВ емисија певао је и у дуету са: Предрагом Гојковићем Цунетом, Мирославом Илићем, Лепом Лукић, Миром Васиљевић и другим. Осамдесетих година, заједно са Предрагом Гојковићем Цунетом и глумицом Златом Петковић био је водитељ чувене Фолк параде.

Октобра 2012. добио је диплому заслужног грађанина града Краљева, а 24. августа 2018. године, на концерту одржаном поводом шездесет година Радио телевизије Србије, уручен му је Златни микрофон Радио Београда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана