Предраг Ејдус за Глас Српске: Наш позоришни систем је потпуно превазиђен

Љиљана Алексић
Предраг Ејдус за Глас Српске: Наш позоришни систем је потпуно превазиђен

Бијељина - Мислим да је грешка нашег система што глумци раде у одређеним ансамблима, а они морају да мењају средину, партнере, естетику, јер једино тако могу да се развијају.

Такође, глумци морају и да имају среће да раде са великанима и добрим редитељима. Апсолутно сам присталица тога да позориште може да се игра и на ледини, али и у мањим срединама и салама. Зато мислим да је наш позоришни систем потпуно превазиђен и да ће морати доћи до озбиљних промена.

Испричао је ово за "Глас Српске" велики српски глумац Предраг Ејдус чија глумачка моћ не блиједи више од четрдесет година. Одиграо је бројне незаборавне улоге и дочарао ликове из најпознатијих књижевних дјела. Доајен српског глумишта, вјечити радохолик сматра да глумац постоји само док игра, а за наш лист је причао о глумачком позиву, стању у култури данас, позоришним изазовима.

- Припадник сам оне врсте глумаца који не деле публику. Постоје само добре и лоше представе. Без обзира на то да ли су екстрамодерне, уколико нису разумљиве или пријемчиве за шири слој људи, онда нисам њихов љубитељ. Што не значи да мислим да такав театар не треба да постоји. Мисија глумаца и позоришта је, у ствари, од античких времена била путујућа. Позориште је настало на колима, према томе, глумци су путујући људи - прича Ејдус.

Свјестан чињенице да живимо у времену у ком је култура на маргини, Ејдус је прокоментарисао и актуелну ситуацију када је ријеч о ТВ емисијама, позоришту и нагласио да стиче утисак да се данас многи додворавају неукусу.

- Многи телевизијски и позоришни садржаји имају амбицију да се додворе најнижим страстима и укусима. То је једна банализација, али није само код нас тако, она поприма екстерне размере и зависи од много фактора, прије свега, образовања до политичких и руководећих структура, телевизија и позоришта - казао је цијењени глумац.

Истакао је да он као умјетник има потребу да брани истински квалитет.

- Цели живот се трудим да не учествујем у неким таквим стварима, да неким другим комедијама покажем да је могуће савремене карактере донети на један софистициран и духовит начин - рекао је Ејдус и додао да још има посла и да тренутно игра у неколико позоришта.

Ових дана Ејдус је био гост на фестивалу "Дани комедије" у Бијељини гдје је са млађим колегом Браниславом Трифуновићем извео комад "Хипертензија" по тексту и у режији српског писца Светислава Басаре. Објаснио је да је и поред великог броја одиграних улога, добра комедија увијек изазов за глумца.

- Што се тиче врхунског комедиографског приступа, било да су теме савремене или су у питању класични комади, то захтева велико знање и умеће. Добру комедију је тешко направити, можда и теже него драму и трагедију. Кроз комедију су се критички анализирале одређене појаве тако да мислим да ми имамо добре сатиричне писце, а наши највећи драмски писци су сатиричари од Стерије, преко Нушића, до Ковачевића и Поповића. То су наши највећи драмски писци, али су се они бавили и комедијом - прича Ејдус.

За комад, који је режирао један од најзначајнијих домаћих писаца Светислав Басара, каже да се бави суштински важним и битним питањима савремене друштвене стварности.

- Иако је текст бескрајно духовит, он крије бројна нерешена питања која захтевају већу друштвену ангажованост - сматра он.

Представа се бави нечим што је, како каже, код нас на неки начин још "табу" тема, бар када је ријеч о позоришту, а то су службе државне безбједности, полиција, менталитет нашег народа, нешто што мање-више сви знамо, али се о томе не говори отворено и до краја.

Сарадња са Басаром

- Велико је задовољство радити са живим писцима, како ми глумци волимо да кажемо. Представа "Хипертензија" је изузетно актуелна у друштвено-политичком смислу, па ако хоћете и социолошком, јер се бави, пре свега, демонтирањем тих фамозних безбедносних служби од распада комунизма па до данашњих демократских промена. То се од Басаре и очекује, јер је бриљантан сатиричар - рекао је Предраг Ејдус.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана