Предраг Бјелошевић, директор Дјечијег позоришта РС: Тужни принц пунољетан

Александра Маџар
Предраг Бјелошевић, директор Дјечијег позоришта РС: Тужни принц пунољетан

Бањалука - Морам признати, још са невјерицом и извјесном дозом страха ишчекујем извођење представе "Тужни принц" у суботу, у смислу да ли ће комад и након готово двије деценије пробудити иста осјећања у публици као далеке 1998. године, када је први пут изведен.

Нестрпљиво и свечано директор Дјечијег позоришта Републике Српске Предраг Бјелошевић, аутор комада који овог викенда прославља осамнаести рођендан, ишчекује овај важан дан, како за њега, тако и за његовог "Тужног принца". У сусрет пунољетству представе, која ће бити изведена у суботу у 18 часова, за "Глас Српске" је говорио о наградама, тајни опстанка ове приче на сцени, настанку комада и свим успоменама са фестивала на које је заједно са представом путовао.

- Осамнаест година је пролетјело за трен, а са њима и аплаузи, награде и одликовања са гостовања у једанаест држава свијета. Памтим необично дуге аплаузе након представа изведених у Москви, Лондону, Перуђи, Београду, Суботици, Котору, Бјелско Бјали, Омску, Печују, Солуну, Софији, Варни, Измиру... Мислим да су нас ти незаборавни аплаузи увијек односили даље и давали нам додатну енергију, учвршћивали увјерење да је представа још актуелна и у свом сценском изразу нова - присјећа се Бјелошевић.

Чињеница да се, како каже, за осамнаест година промијенио само један глумац и то из здравствених разлога, најбоље говори о жељи глумаца да играју једну, и глумачки и физички, веома захтјевну представу.

- На нашу заједничку срећу, глумци су представу из године у годину дизали и успијевали да из мрака сцене, својим умијећем и вјештином, изнесу саму свјетлост задате идеје кроз знакове и симболе у којима се публика препознаје или чуди, једнако на свим меридијанима. Надам се да ће запитаност, дјеце и одраслих, након представе у суботу бити слична оној прије осамнаест година, јер то би био разлог за радост - додаје Бјелошевић.

На питање да ли постоји нека тајна, због чега је овај комад толико успјешан и послије осамнаест година, Бјелошевић је одговорио да се управо та годинама чувана тајна крије у оригиналности.

- Тужни принц нема никакве везе са Малим принцем Егзиперија или Срећним принцем Оскара Вајлда или било којим принцем познатим из свјетске литературе. Тужни принц је лирска бајка о усамљеном дјечаку сликару, испјевана у 75 строфа, у петерцу. Када сам је писао, нисам ни помишљао да ће једнога дана бити извођена на сцени, а посебно постати култна представа Дјечијег позоришта Републике Српске и да ће нам до свога пунољетства донијети толико радости - прича Бјелошевић.

Тужни принц је, објашњава, настао из жеље да се направи представа са којом ће, користећи универзални језик сценског говора без ријечи, напокон изаћи на свјетску сцену и показати нашу сценску културу, како мислимо и како видимо савремени театар за дјецу у будућности.

- Након гран при награде у Котору на Југословенском фестивалу позоришта за дјецу, тадашње Југославије, а посебно извођења на београдском БИТЕФ-у и "Златном делфину" у Варни, "Тужни принц" нам је отворио врата свјетских позорница. Доживјели смо и да национална телевизија Бугарске сними филмску верзију "Тужног принца" у Софији са нашим глумцима. На нашу срећу, интересовање за представу траје и данас - поносан је он.

Послије толико успјеха "Тужног принца" тешко је, како каже Бјелошевић, издвојити онај један који је посебно значајан.

- Огромна част је био позив да играмо у Москви поводом обиљежавања стогодишњице рођења родоначелника савременог луткарства, Сергеја Обрасцова, који је гостовао у Бањалуци почетком педесетих година прошлог вијека и одржао курс луткарства у Банском двору. У Лондону смо доживјели да нам је након представе честитао један од редитеља Шекспировог Глоуб театра - казао је Бјелошевић.

Након одгледане представе у дјечијем граду Колмурану, у Италији, присјећа се Бјелошевић, градоначелник је замолио публику да још мало остане у дворани, да би након тога поново изашао на сцену и рекао: "Поштована господо, био сам присутан јуче приликом истовара сценографије за представу и питао сам се, Боже, шта ће ови да играју, овдје нема сценографије, али након одгледане представе могу да кажем да никад нисам видио више сценографије на сцени, а ја сам професор сценографије у Маћерати и стога сам одлучио да театру из Бањалуке јавно уручим одликовање града Колмурана".

Писање сценарија

- О могућности постављања на сцену представе "Тужни принц" почео сам да размишљам двије године прије премијере. Пресудан је био један баналан разлог. Те 1998. године дошло је до промјене власти и ја сам сумњао, с обзиром на то да сам нестраначки директор, да ће ми нова власт продужити мандат, а себи за пет година нисам испунио жељу да на сцени видим свој текст за дјецу. Тој великој жељи увијек се до тада супротстављао из мене, директор, сматрајући да чиним прекршај сличан сукобу интереса. Овога пута побиједио је пјесник, па је убрзо дошло до инсценације представе "Тужни принц", чију режију потписује, сада истакнути бугарски редитељ Бисерка Колевска - присјетио се Предраг Бјелошевић.

Глумци

- Тужни принц је умногоме био пресудан за мој даљи рад и живот, као и за младе глумце из представе: Душка Мазалицу, Слободана Перишића, Александру Спасојевић, Божану Бијелић, Александра Бланића, Драгана Бањца, Милана Џиду, а нешто касније Жељка Миличевића, који ће заузети, заједно са представом, историјска мјеста у театарском свијету Бањалуке и Републике Српске - казао је Бјелошевић.

Нова представа "Јаје"

- Што се тиче представе "Јаје", на којој тренутно радимо, она је била омиљена луткарска представа крајем осамдесетих, постављена на сцену са четири глумца 12. фебруара 1989. Аутор је Златко Крилић. Адаптацију текста и сценографију потписујем ја. Музичке аранжмане ради Младен Матовић. У представи ће играти глумци: Зорана Шуман, Ђурђа Бабић и Милан Трнинић. Надам се да ће нова инсценација, комбинација луткарске и живе сцене, уз подршку пјевљивих сонгова и адекватне визуелне филмске подршке, бити права посластица за дјецу од двије до седам година. Са премијером уједно у функцију пуштамо Малу сцену Дјечијег позоришта Републике Српске - најављује Бјелошевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана