Предраг Антонијевић: Мала Биљана Чекић изузетно одиграла Дару

Срна
Предраг Антонијевић: Мала Биљана Чекић изузетно одиграла Дару

БИЈЕЉИНА - Режисер Предраг Антонијевић истиче да је Биљана Чекић у улози мале Даре остварила изванредну улогу и открива да би, у случају да Биљана није била у стању да одигра тако како је одиграла, прекинуо снимање послије три дана.

- Пошто овај филм носи десетогодишња дјевојчица било би бесмислено да наставимо снимање ако она није одлична у тој улози - објашњава он.

Антонијевић је у интервјуу за портал "Рамас скрин" објаснио да му је најтеже било да у филму "Дара из Јасеновца" нађе баланс између насилних сцена и публике која ће гледати филм.

- Не можете да не покажете тај ужас у коме људи бивају убијени, а породице растурене, а истовемено то мора бити тако урађено да публика може све то да одгледа, а да не напусти пројекцију - напомиње Антонијевић.

У одговору на рецензију Џеја Вајсберга у "Варајетију", Антонијевић оцјењује да се ту ради о политичком тексту у ком су изнесене неке лажи, попут тврдње да је филм антихрватски.

- Погледали сте филм и видјели сте да на почетку и на крају филма веома јасно правимо дистинкцију између Хрвата и усташа - навео је српски режисер.

Он указује на чињеницу да у филму нека лица хрватске националости спасавају затворенике.

Антонијевић одбацује и примједбу да је филм антикатолички, али напомиње да неки свештеници и часне сестре јесу служили усташком режиму.

- Неке часне сестре биле су у Јасеновцу и радиле у другим дјечијим логорима, нажалост. Како је могуће рећи да је филм пропаганда, када сам Вајсберг признаје да су све ствари описане у филму – тачне - пита Антонијевић.

Антонијевић наглашава да ни он ни Мајкл Беренбаум никада не би правили такав филм.

Новинар портала оцијенио је на крају разговора "Дару из Јасеновца" као изразито квалитетан и моћан филм и препоручио га свима које познаје.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана