Пред требињском публиком културни програм “Фусноте уживо”

Срна
Пред требињском публиком културни програм “Фусноте уживо”

ТРЕБИЊЕ - У Културном центру Требиње вечерас је почео програм “Фусноте уживо”, односно серијал разговора о савременој умјетности, а публици су се представили историчар умјетности Драган Чихорић и књижевник Елис Бекташ.

Бекташ је рекао новинарима да је овај културни програм замишљен као цјелогодишњи, у оквиру кога ће публици сваког мјесеца бити представљен по један умјетник - писац, сликар, фотограф.

Он је појаснио да је ријеч о програму у оквиру којег ће публика имати прилику да буде укључена у њега, кроз необавезан разговор о савременој умјетности, његовој поетици.

“Рефлексија публике на умјетност је веома битан сегмент умјетности”, рекао је Бекташ.

Бекташ је навео да је Културни центар Требиње имао разумијевање за ову идеју, те изразио наду да ће програм функционисати.

“Ово је пројекат Културног центра и идеја је била да се овдје створи једно језгро које ће повезати Требиње са свијетом. Свака култура која се затвори у себе временом умире - потребно је да Требиње изађе из љуштура, да дођу људи који имају шта рећи о својој умјетности”, рекао је Бекташ.

Начелник градског Одјељења за културу, породицу, спорт и образовање Слађана Скочајић изразила је задовољство што Требиње има нешто што је ново, квалитетно и што ће трајати.

“Мене су учили да је фуснота мало, ситно појашњење испод текста и требало би да буде таква да не утиче на суштину, а да нам помогне. Вечерас фуснота у првом плану, а текст уживо”, рекла је Скочајићева у обраћању публици.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана