Пред читаоцима књига "Сестре Шанел" ауторке Џудит Литл: Прича о снажним и неукротивим женама

Илијана Божић
Пред читаоцима књига "Сестре Шанел" ауторке Џудит Литл: Прича о снажним и неукротивим женама

БАЊАЛУКА - Задивљујућа прича о двије снажне, неукротиве жене које су заувијек промијениле модну сцену, књига "Сестре Шанел" ауторке Џудит Литл преведена је на српски језик и доступна је читаоцима захваљујући издавачкој кући "Лагуна".

Дјело је на српски језик превео Жермен Филиповић, а они који воле да прочитају занимљивости о личностима из свијета умјетности заиста ће уживати у овој књизи.

Сви смо чули за Коко Шанел, за жену која је створила малу црну хаљину којом је поставила модне стандарде, жену чије су модернистичке мисли, мода инспирисана мушком одјећом и трагање за једноставношћу од ње створиле једну од значајних и занимљивих личности 20. вијека. Али многи не знају како је Габријела постала Коко и како је презиме Шанел постало препознатљиво у свијету модне индустрије. Ова је књига освијетлила њен живот и њену сестру Антоанету која јој је била велика подршка. Скренула је пажњу на њену мање познату сестру и њену кључну улогу у успјеху велике Коко.

Књига "Сестре Шанел" показује пут успјеха, али и служи као инспирација и нада те кроз живот сестара показује да не треба да одустајемо од својих жеља и талената.

Наиме, Габријела Коко Шанел и њена сестра Антоанета су одувијек имале велике снове и знале су да су предодређене за нешто боље и велико. Док су биле дјевојчице породица их је напустила, па су одрастале у манастирском сиротишту. Ту су их калуђерице одгајале с циљем да буду узорне и добре супруге занатлија или бакалина. Међутим, Габријела и Антоанета нису одустајале од својих снова, а њихова машта је расла док су ишчитавале романтичне романе и исјечке из новина које су криле испод подних дасака.

Када су напуниле осамнаест година, заувијек су напустиле сиротиште и тада почиње чаролија, јер за њих ништа осим величанственог није било довољно.

Из издавачке куће "Лагуна" су истакли да је ријеч о роману који говори о опстанку, љубави, губитку, тријумфу и сестрама које су заувијек промијениле свијет моде.

- У овом дјелу читајте историју сестара Шанел. Самостански зидови нису их могли штитити вечно и кад најзад постану пунолетне, сестре полазе са чврстом одлучношћу да се докажу у друштву које их је одувек потцењивало. Њихов пут их из сиромаштва уздиже се до отмених кафеа у Мулену, блиставих концертних дворана у Вишију и до малог салона шешира у Камбоновој улици у Паризу, где посао узима маха и шири се на гламурозна француска одмаралишта - навели су из "Лагуне".

Књига ће читаоцима показати и како су се животи сестара Шанел неповратно промијенили када је избио Први свјетски рат и како су њих двије скупиле храброст да створе своје мјесто у свијету чак и кад су биле раздвојене.

Ауторка

Ауторка књиге Џудит Литл је одрасла у Вирџинији и дипломирала је на Одјељењу за спољну политику Универзитета Вирџиније. Била је у уредништву часописа "Јоурнал оф Интернатионал Лањ" и "Дилардов стипендиста". Живи у Хјустону у Тексасу, а поред овог романа написала је и историјски "Здање Виквит", чија се радња дешава за вријеме Другог свјетског рата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана