Пред Бањалучанима слике Софије Јечине и њен доживљај Балкана

Срна
Пред Бањалучанима слике Софије Јечине и њен доживљај Балкана

БАЊАЛУКА - Изложба руске академске сликарке Софије Јечине “Унутрашњи пејзажи” отворена је вечерас у просторијама бањалучког Културног центра Бански двор, а говори, између осталог, о томе шта је ова умјетница доживјела боравећи на Балкану.

Изложба је партнерски пројекат Банског двора и Галерије ’73 из Београда, реализован уз подршку Амбасаде Русије у БиХ, чији је представник Анастасија Гајдаленок рекла да је посебно задовољство када руски умјетници показују своју љубав према Балкану.


Она је навела да се у оквиру изложбе Софије Јечине то може видјети и у тематици њених радова.

“Амбасада Русије у БиХ препознаје непроцјењив значај и улогу културе и умјетности у изградњи узајамног разумијевања и јачег повезивања народа Русије и БиХ. Управо они који стварају и дијеле резултате свог труда са људима без обзира на границе и подјеле - највећи су амбасадори мира који својим дјелима уједињују све око себе и дају допринос сигурнијем, праведнијем и отворенијем друштву”, рекла је Гајдаленок.

У име Међународног фонда јединства православних народа, који је такође дао допринос реализацији ове изложбе, присутнима се обратио Предраг Ћеранић, док су о самој поставци, осим ауторке, говорили и директори Галерије ’73 Мирела Пудар и Културног центра Бански двор Младен Матовић, саопштено је из Банског двора.

Пударова је истакла да је Јечина историјско пријатељство и блискост руског и српског народа, са много емоција, пренијела и на мотиве својих слика.

Јечина је рекла да “Унутрашњи пејзажи” говоре о њој и о томе шта је доживјела док је боравила на Балкану.

“Све ове слике су настале током 2021. године, а ту можете да видите предјеле Србије, Републике Српске и различите балканске пејзаже. Већину времена покушавам да изразим своје стање и то што осјећам док сам ту”, рекла је сликарка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана