Пред бањалучанима изложба Марије Драгојловић Фрагменти времена

Срна
Пред бањалучанима изложба Марије Драгојловић Фрагменти времена

Бањалука - У Музеју савремене умјетности Републике Српске вечерас је отворена изложба "Фрагменти времена" Марије Драгојловић која је реализована у сарадњи са Културним центром Београда.

Градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић рекао је на отварању да је изложба резултат сарадње Београда и Бањалуке, установа културе Србије и Српске, те ресорних министарстава.


"Та сарадња увијек изроди добру изложбу на овим просторима, али обезбјеђује и нашим умјетницима и кућама културе да се представе у Београду и шире", навео је Гаврановић.

Он је истакао да је ова изложба прилика да Бањалучани виде сјајна дјела Марије Драгојловић.

Директор Музеја савремене умјетности Републике Српске Сарита Вујковић рекла је да Музеј већ годинама прижељкује да представи рад Марије Драгојловић, која је велико име и чији је рад везан за поље сликарства, иако ће Бањалучани на данас отвореној изложби видјети њен иновативни поступак који се односи на фотографију.

Драгојловићева је појаснила да изложба "Фрагменти времена" има пет цјелина - Породичне фотографије са летовања, Разгледнице са заласцима сунца, Носталгија, Серениссима и Мраморно море лајт бокс са контакт копијама једног изгубљеног филма.

"За прве три цјелине користила сам старе породичне фотографије и разгледнице са летовања, које чине црно-беле репродукције на класичном фото папиру бојене оловкама у боји. Сегмент Серениссима настао је у Венецији где сам фасцинирана општом атмосфером града и старих венецијанских фасада начинила циклус фотографија које сам посебном техником дигиталне штампе на акварел папиру бојила и дорађивала", навела је Драгојловићева.

Она је додала да фотографије обухватају вријеме у распону од двадесетих година прошлог вијека до ове године.

Драгојловићева је рођена 1950. године у Шапцу. Била је дугогодишњи професор Факултета ликовних уметности у Београду, на коме је дипломирала 1975. и магистрирала сликарство 1977. године. Имала је више самосталних изложби, а излагала је на бројним групним изложбама у земљи и иностранству.

Добитник је неколико награда у области савремене ликовне и визуелне умјетности од којих су најважније: Награда за сликарство Октобарског салона 1984, Награда за сликарство Меморијала Надежде Петровић 1984, Награда из Фонда Иван Табаковић 2007, Политикина награда из Фонда Владислав Рибникар 2010. и Награда за визуелне уметности Сава Шумановић 2016. године.

Дјела јој се налазе у Музеју савремене уметности у Београду, Народном музеју, Музеју града Београда и Музеју Цептер, Музеју савремене уметности Војводине у Новом Саду, Народном музеју у Сомбору, Народном музеју у Крушевцу, Галерији Надежда Петровић у Чачку, Галерији савремене уметности у Нишу, као и у приватним колекцијама.

Изложба ће бити отворена до 20. октобра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана