Празник уз ноте првака Београдске опере

Мирна Пијетловић
Празник уз ноте првака Београдске опере

Бањалука - Концерт првака Опере Народног позоришта у Београду окупио је бројне љубитеље класичних нота у Банском двору Културном центру у Бањалуци, који је приређен у недјељу увече поводом Дана државности Србије.

Својим гласовима, вече названо "Сретење у Банском двору", уљепшали су сопран Сузана Шуваковић-Савић, мецосопран Ана Јовановић, бас баритон Александар Стаматовић уз клавирску сарадњу Татјана Дробни.

Репертоар су чинили класици умјетничке музике, од Моцарта, Сен-Санса, до Вердија и Штрауса, од домаћих композитора ту је био Бајић, као и неизбјежне наполитанске арије које публика воли.

Прије великана опере, аплаузе публике је измамио дјечији хор Музичке школе "Владо Милошевић" из Бањалуке који су извели пјесму "Најлепша је земља моја", а наступили су и студенти прве године Академије умјетности Универзитета у Бањалуци.

Генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић рекао је да 15. фебруар има велики значај у српском народу, јер означава датум почетка Првог српског устанка и доношење првог српског устава.

- Манифестацију смо назвали "Сретење у Банском двору", са жељом да се и даље срећемо и дружимо - рекао је Николић.

Бас баритон Александар Стаматовић, који је својом изведбом и гласом одушевио публику истакао је да се сваки пут радо враћа у Бањалуку, јер овдашња публика и те како зна да цијени оперу.

- Осети се да је публика овде жељна опере и види се да уживају у аријама које изводимо, што уметнику представља велики значај. Желео бих да чујем да је и Бањалука добила своју оперу, коју и те како заслужује, а ми смо спремни да помогнемо својим знањем и искуством - рекао је Стаматовић и нагласио да Бањалука има велики потенцијал за оснивање опере, јер има Академију умјетности која школује квалитетне младе пјеваче, као и оркестар и хор.

Усхићење није крила ни сопран Сузана Шуваковић-Савић, јер како каже, увијек се радо враћа у Бањалуку, јер гостољубивост може да упореди са оном када је пјевала у Сеулу пред 11.000 људи.

- Увек се трудимо да направимо добар и озбиљан програм, који са друге стране треба да буде и препознатљив публици. То су, како ми уметници волимо да кажемо, "лаке ноте", мада уопште нису лаке за отпевати - истакла је Шуваковић-Савићева, те нагласила да је задовољство сваког умјетника да пјева пред пуном салом, што у Бањалуци сваки пут доживи.

Иза ове врхунске умјетнице и одличног пјевача у чије квалитете су се увјерили у Бањалучани су бројне улоге, а публика може да је слуша у улози Тоске у истоименој опери, а тренутно ради на Вердијевом "Дон Карлосу", односи улози краљице Елизабете и након тога слиједи "Моћ судбине" односно улога Елеоноре.

- У међувремену имам велики број концерта у Србији и региону, што ме чини јако срећном, јер мислим да певач који је у пуној снази треба да покаже и да све од себе. Певач се тако гради и напредује, јер без сцене и нових улога некако све нема смисла - закључила је Шуваковић-Савићева.

Свечаности поводом Дана државности Србије присуствовале су бројне личности из јавног и културног живота Србије и Републике Српске.

Награда

Генерални конзулат Србије у Бањалуци, у сарадњи са Републичким педагошким заводом, додијелио је и награду за најбољи ученички литерарни рад о теми "Србији за рођендан" ученику требињске Гимназије Николи Дупери.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана