Празник обојен најљепшом музиком

Мирна Пијетловић
Празник обојен најљепшом музиком

Бањалука - Свечано новогодишње расположење и усхићење осјећало се и сат прије Новогодишњег концерта Бањалучке филхармоније, а публика наоружана осмијесима је у великим редовима испред Банског двора Културног центра у Бањалуци стрпљиво чекала да уђе у салу.

А у сали је врило као у најсавршеније организованој кошници, гдје су се 60 музичара, солисти, диригенти, али и домаћини из Банског двора трудили да све буде перфектно организовано како би публика уживала у музичкој причи, испричаној кроз инструменте и гласове, уз диригентску палицу госпође Ванесе Кременовић.

- Никада није била оволика заинтересованост за наш концерт и то ми је посебно драго, јер смо уложили огроман напор како би овај концерт био одржан. Желим да захвалим нашој публици што нам увијек указује велико повјерење и прати наш рад - рекла је Кременовићева.

Тачно у подне, како и доликује свечаном дочеку Православне нове године, оркестар је почео концерт двјема свитама из опере "Кармен" Жоржа Бизеа. Први аплаузи су унијели додатно свечано расположење како међу публику, тако и на сцену гдје је солиста Александра Копић, праћена оркестром, на флаути одсвирала арију Ленског из опере "Евгеније Оњегин" Чајковског.

Госпођу Кременовић је на сцени замијенила феноменални диригент из Београда Весна Шоуци, која диригује највећим оркестрима београдске и новосадске културне сцене.

- Сваки пут са неописивом емоцијом долазим у Бањалуку и велика ми је част што имам прилику да будем дио ове предивне свечаности. Морам да нагласим да је симфонијски оркестар Бањалучке филхармоније показао изузетан напредак и зато му је потребно пружити још већу подршку како би још више била његована професионална музичка сцена - рекла је Шоуцијева и додала да су припремали изузетно захтјеван репертоар са виртуозним композицијама.

А своју изузетност у наступу и савршеност у гласу показао је још један солиста, надарени сопран Албина Смајловић која је извођењем арија Пучинија и Дворжака присутне оставила без текста.

Велико изненађење на концерту је био виртуозни наступ виолинисте Роберта Лакатоша који је својим извођењем дочарао емоцију композиција Сарастеа и Вјањевског. Дашак модерног у класични репертоар донијела је својим гласом пјевачица Марија Шестић која је извела нумеру "Лет ит сноњ", а публика је уживала и у плесним покретима Марије Келечевић и Вукашина Вуковића.

- Ово ми је други пут да учествујем на Новогодишњем концерту Бањалучке филхармоније и била бих пресрећна када би овај дивни догађај прерастао у традицију - поручила је Шестићева.

Сви они који нису успјели да уђу у салу имали су прилику да уживо прате концерт путем ЛЕД екрана уз озвучење испред Банског двора, а овај потез организатора показао се као веома успјешан, јер су бројни Бањалучани са одушевљењем пратили шта се дешава у сали.

Они који су остали у домовима имали су прилику да Новогодишњи концерт прате испред малих екрана у директном преносу Радио-телевизије Републике Српске.

Поред бројних поклоника музике, концерт су пратили и предсједник Републике Српске Милорад Додик, премијер РС Жељка Цвијановић, те бројни министри у Влади РС и угледне личности из јавног и културног живота Републике Српске.

Новогодишњи концерт традиционално подржавају Министарство просвјете и културе Републике Српске, Влада Републике Српске, Кабинет предсједника Републике Српске, град Бањалука, те спонзори и донатори.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана