Празник хорске музике у Српској

С. Тасић, Љ. Алексић
Празник хорске музике у Српској

Приједор, Бијељина - Да хорска музика заузима значајно мјесто на културном календару Републике Српске, доказују двије значајне манифестација које се одржавају дуги низ година у Бијељини, Мајске музичке свечаности, те у Приједору, Међународни фестивал хорова "Златна вила".

Тако је приједорска "Златна вила" већ добила своје побједнике и то хор "Острава" из Чешке под вођством Петре Рашикове, а награду публике добио је хор домаћин, Српско пјевачко друштво "Вила" под диригентском палицом Аљоше Новаковића у конкуренцији девет хорова из шест земаља.

Осим плакете "Златна вила", награде за врхунске домете у хорском пјевању коју прати новчана награда од 5.000 КМ, те награде публике за коју новчани износ од 1.500 КМ додјељује компанија "Арселор Митал" Приједор, жири у саставу предсједник Марко Ватовец и чланови Јасенка Остојић и Божидар Црњански додијелио је шест посебних признања за неке од елемената хорског пјевања.

Побједнички хор из Чешке освојио је признања за најбоље извођење савременог дјела, за дириговање и за укупан сценски наступ, "Вила" за најбоље извођење домаћег дјела, Дјевојачки збор "Кантус анте омнија" из Загреба за најбоље извођење дјела старог мајстора и хор "Алилуја" из Београда за најбоље изведену композицију духовне музике.

На Фестивалу су наступили и Мешани певски збор Постојна из Словеније, Црквени хор "Свети Роман Мелод" из Суботице, Камерни хор "Фанданте" из Мађарске, Нишки камерни хор и Камерни мјешовити хор "Лола" из Сарајева.

Предсједник жирија Марко Ватовец похвалио је организатора фестивала, јер се брине да квалитет буде још и бољи и публику, јер није чест случај да се на фестивалима може пјевати пред дивном и бројном публиком.

- Надам се да ће диригентима и хоровима искуство са овог фестивала помоћи да напредују, јер наше је посланство бити увијек бољи - поручио је Ватовец.

Овогодишњи Фестивал хорова Мајске музичке свечаности, отворене су наступом СЦПД "Србадија", које је и организатор ове традиционалне манифестације, на којој учествује 49 ансамбала и хорова традиционалне музике из Републике Српске, БиХ и Србије.

На отварању у петак увече учествовао је и дјечији хор под диригентском палицом Јелене Милићевић-Тракиловић. Према ријечима диригента хора "Србадија" Десанке Тракиловић, сам програм овогодишње манифестације је разноврстан, а такмичење је подијељено у седам категорија.

- Они који учествују традиционално у Бијељини на овој манифестацији знају да се хорови такмиче у категоријама - мјешовити, камерни, црквени, мушки, женски, дјечији хор и фолклор - рекла је Тракиловићева и додала да је ове године уведена и нова категорија за соло пјеваче.

Она је истакла да су сви они који пјевају добро дошли у Бијељину.

- Имамо госте од Војводине до југа Србије, а чак четири хора стигло је из Ваљева. Посебно ми је задовољство што учествује дјечији хор Првог пјевачког друштва из Београда - истакла је Тракиловићева.

Манифестација је требало да буде завршена синоћ додјелом награда и признања најуспјешнијима, а посљедњег дана фестивала планиран је концерт Мјешовитог хора "Исон" и "Вивак" из Новог Сада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана