Правда у срцима злочинаца

Александра Маџар
Правда у срцима злочинаца

Бањалука - Жеља за револуцијом и правдом, милости и љубави терориста неког другог времена обиљежили су премијеру "Праведника" на сцени Народног позоришта Републике Српске.

Публика у не тако великом броју, у суботу увече, дугим аплаузом поздравила је ансамбл националног театра који је дочарао осјећајне руске терористе из 1906. године. Драму, у којој ови побуњени људи са идејом о слободи извршавају атентат на великог војводу Сергеја, режирала је Бојана Лазић из Београда. 
- Рад на овој представи је био чудан и дуго је трајао. Послије свега, задовољни смо резултатом - рекао је глумац Жељко Еркић, који у овом комаду тумачи лик Стјепана Фјодорова.

Порука коју су овим дјелом хтјели да пренесу публици је, како каже, поређење људи у два различита времена.

- Иако су ликови које тумачимо терористи који су покренули Октобарску револуцију, они су са дилемом приступали атентату. Питали су се да ли треба да убијају дјецу или само онога ко чини зло - објаснио је Еркић.

Радња представе смјештена је у савремену учионицу у којој се на крају појављује дјечак из 21. вијека.

- У нашем времену, догађа се да дијете дође у учионицу и почини злочин. Они се данас не питају хоће ли потегнути пиштољ, а терористи тога времена су се питали. Зато их је Ками назвао терористима са душом - истакао је Еркић.

Осим њега, улоге у "Праведницима" су остварили Владимир Ђорђевић, Златан Видовић, Ања Илић, Александар Стојковић, Наташа Иванчевић и Горан Јокић. Таленат су у малим, али значајним улогама, показали млади глумци Милош Петковић, Филип Бабић и Нађа Кнежевић.

Ипак, овај комад, писан филозофијом великог француског писца, подијелио је мишљење публике.

- Пратим рад Народног позоришта РС. Ова представа ме оставила равнодушном. Поента је јасна и то даје тежину овом комаду, али чини ми се да се неке друге коцкице нису сложиле - рекла је једна Бањалучанка.

Да је добро и на овакав начин проговорити о не тако лијепим догађајима који прате одрастање у овом времену, истакао је један Бањалучанин.

- Посљедња сцена, у којој "савремени" дјечак пуца, на мене је оставила највећи утисак. Дјеца су данас, нажалост, жртве, али и довољно храбри за лоше ствари. Против тога се морамо борити - казао је он.

Похвале

- Задовољна сам како је публика реаговала. Највеће похвале смо добили од колега, којима је подвиг што смо успјели да направимо овакву драму на основу текста који је поетичан и филозофски. Надам се да ће представа бити посјећена и да ће имати дуг живот - рекла је глумица Ања Илић, која тумачи лик Доре Дулебове.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана