Позориште Приједор: Уче младе да воле театар

Снежана Тасић
Позориште Приједор: Уче младе да воле театар

Приједор - Љетна школа глуме, коју похађа 20 полазника, почела је да ради у Приједору, а школу, као и претходних година, води глумац Позоришта Приједор Деан Батоз.

Полазници ове школе кажу да су већ на првим часовима доста научили, али и да су свјесни да им тек предстоји напоран рад.

- Утисци су веома добри, много смо научили. Трудимо се и радимо - рекао је један од полазника Лука Љубичић. 

Уз Луку марљиво ради и учи Александра Вујичић.

- Хтјела сам да испробам нешто ново. Умјетношћу се бавим већ дуже вријеме - рекла је Александра.

Директор Позоришта Приједор Зоран Барош је казао да и у овој позоришној кући значајну пажњу посвећују раду са младима, те да у њој још од 2008. године постоји школа глуме.

- Ријеч је о љетној школи глуме коју води наш млади глумац Деан Батоз и која је до сада изњедрила три генерација младих, који су прошли те прве глумачке кораке - рекао је Барош.

Он је додао и да је ријеч о групи позоришних ентузијаста који имају од 15 до 19 година, а који су изабрали да своје слободно вријеме и распуст проведу у позоришту. На "даскама које живот значе" провешће мјесец и по, понекад и по десет сати на дан.

- Увијек сам подржавао младе креативне људе који знају чиме желе да се баве, а ова школа глуме добра је и основа за оне који желе да се баве глумачким позивом - казао је Барош.

Он је истакао да је можда најзначајнији циљ ове активности школовање позоришне публике, јер су то млади људи који ће љубав према позоришту знати да пренесу на своје окружење.

Од 40 кандидата, колико их се појавило на овогодишњој аудицији за школу глуме, њих двадесетак је испунило очекивања свог ментора глумца Деана Батоза.

Батоз каже да је младима који желе да се баве глумом неопходан таленат, али да исто тако морају бити истрајни и упорни у остваривању свог циља.

- Полако се искристалисало кога то стварно занима. Њих троје, четворо је већ одустало. То је сасвим нормално. Наравно, таленат је пресудан, али ја бих рекао да је потребно 10 одсто талента и 90 одсто труда - рекао је Деан Батоз.

Часови школе глуме одржавају се сваким радним даном. Млади глумци имаће прилику да покажу шта су научили у представи коју ће премијерно извести крајем августа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана