Позориштe Приједор: У нову сезону на испегланим даскама

Снежана Тасић
Позориштe Приједор: У нову сезону на испегланим даскама

Приједор - Публика и глумци у Приједору коначно су досањали већ дуго неостварени позоришни сан те свечано отворили дограђену и обновљену зграда Позоришта Приједор.

Ова зграда, која је изграђена прије пола вијека, готово је деценију прокишњавала, али то готово никад није спречавало ансамбл овог театра да на најбољи могући начин изнесе сваки позоришни комад, а публика је увијек била ту да их од срца подржи.

- Ово је наш сан који смо сањали дуго година, да имамо савремену, модерну и функционалну зграду, или још боље један лијеп објекат културе у нашем граду. Овдје наши снови не престају. Ми ћемо и даље сањати кроз наше представе и надамо се да ће будућност донијети нове успјехе на умјетничком пољу - рекао је директор позоришта Приједор Зоран Барош.

Барош је у име свих запослених захвалио градоначелнику, Градској управи и свим одборницима у текућем и претходним сазивима Скупштине града Приједор на подршци у остваривању великог сна свих запослених у овој установи. За обнову из градског буџета издвојено је 426.000 КМ.

Градоначелник Приједора Марко Павић рекао је да је у граду Приједору много тога урађено у култури и то у вријеме велике економске и финансијске кризе.

- Поносни смо што смо у овом времену нашим глумцима могли даровати овако лијеп објекат који није само заштићен од кише него мултифункционалан објекат са високим стандардима у позоришној умјетности - додао је Павић.

Позориште Приједор овом приликом захвалнице је додијелило граду Приједору, градоначелнику Приједора Марку Павићу и мајстору тона Младену Влачини.

Свечаност отварања реновиране зграде позоришта била је прилика да буду додијељене и глумачке награде. Глумачку награду, коју ова кућа додјељује сваке три године, добио је глумац Деан Батоз, а плакету "Марко Павковић" за допринос позоришној умјетности града Приједора глумац Раде Ступар.

На свечаности је приказан снимак сада већ култне представе "Српска драма", коју је ансамбл Позоришта Приједор поставио на сцену прије 20 година по тексту Синише Ковачевића и у режији Дарка Цвијетића.

- Некако се погодило да би се ова два симбола могла спојити у једно и чини ми се да је, према општем расположењу у кући, то била наша најбоља представа - истакао је Цвијетић.

Он је додао да је представа и данас актуелна.

- Чини ми се да би она била функционална када бисмо је и сада поставили на сцену, јер смо, нажалост, још утопљени у митологију, да та српска драма још траје - истакао је Цвијетић.

Наравно, сада слиједе припреме за нове примјере којима ће овај талентовани ансамбл мамити аплаузе публике, како у Приједору, тако и у осталим градовима Српске, али и шире.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана