Позив фотографима да фотографишу српску културну баштину

Срна
Позив фотографима да фотографишу српску културну баштину

БЕОГРАД - Међународна непрофитна организација „Арт ексченџ“ (Art Exchange Inc) позива фотографе широм свијета да се до 30. децембра пријаве за учешће на међународном такмичењу у фотографији „Наслијеђе од камена и неба - свјетска културна баштина Србије“.

Заинтересовани фотографи из цијелог свијета могу послати фотографије на којима је приказана културна баштина Србије коју је означио Унеско као дио свјетске културне баштине, саопштено је из прес службе Српске православне цркве.

До 30. децембра треба доставити оригиналне фотографије које су инспирисане знаменитостима које је Унеско прогласио свјетском културном баштином Србије.

У обзир долазе радови на којима су приказани средњовјековни манастири Студеница и Стари Рас са Сопоћанима, средњовјековни споменици на Косову и Метохији - српски православни манастири Високи Дечани, Пећка Патријаршија, Грачаница и црква Богородице Љевишке, Гамзиград/Феликс Ромулијана и јединствени надгробни споменици, специфични за овај дио свијета, познати као стећци.

Фотографије могу приказивати и српске традиционалне обичаје који су нашли своје мјесто на Унесковој листи нематеријалне културне баштине човјечанства - славу, коло и пјевање уз гусле, као и документарну баштину Србије која је уписана у Унесков регистар „Памћење свијета“.

Побједник такмичења биће награђен са 1.000, другопласирани са 500, а трећепласирани са 300 америчких долара.

Радови добитника прве три награде и финалиста ће бити дио изложби које ће бити одржане у Вашингтону и Београду током 2022. године.

Сви награђени фотографи и финалисти биће представљени у годишњем каталогу овог фото-конкурса, а јединствена штампана збирка фотографских радова биће доступна за куповину и дистрибуирана широм свијета.

На челу жирија је оснивач и предсједник „Арт ексченџа“ Светлана Рогић, а чланови су директор Дома културе Грачаница и предсједник Удружења новинара Србије Живојин Ракочевић, те Иван Багус шеф Одсјека за фотографију на Универзитету Дистрикта Колумбија и професор фотографије на Америчком универзитету у Вашингтону, Дистрикт Колумбија, САД.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана