Повратак завичају Миливоја Унковића

Сања Ковач
Повратак завичају Миливоја Унковића

Невесиње - Изложба слика и скулптура "Судбина као повод" академског сликара и вајара професора Миливоја Унковића, која је свечано отворена у Градској галерији Невесиње, представља прави празник умјетности у овом херцеговачком мјесту.

Ријеч је о изложби која је отворена уочи прославе Миланског едикта у Републици Српској и представља дио програма обиљежавања овог значајног јубилеја - 1.700 година од када је свети цар Константин дао слободу хришћанству. Отварање је у суботу увече обиљежила велика посјећеност, а Унковићеве слике и скулптуре унијеле су позитивну енергију у простор галерије.

Изложбу је званично отворио генерални директор Радио-телевизије Републике Српске Драган Давидовић.

- Радио-телевизије Републике Српске  дала је свој мали допринос отварању простора галерије. Да бисмо могли да одржимо ватру, тај жижак идеје духовности, било кроз изложбе слика или промоције књига, РТРС ће бити ту да помогне да се та ватра одржи - рекао је Давидовић на отварању изложбе.

У препуној галерији били су епископ захумско-херцеговачки Григорије, епископ зворничко-тузлански Хризостом, генерални конзул Србије у БиХ Владимир Николић, као и бројне угледне званице.

Домаћин изложбе био је начелник општине Момчило Шиљеговић, који је истакао да је предсједник Републике Српске Милорад Додик помогао изградњу галерије у Невесињу. Шиљеговић је казао да је Миливоје Унковић заслужан да Невесиње добије овакав репрезентативан галеријски простор.

Унковић није крио задовољство што је у свом завичају представио дио богатог стваралачког опуса.

- Драго ми је што је баш у Невесињу отворена ова изложба. Ријеч је о дјелима из циклуса "Судбина као повод". Изложени су акварели и скулптуре, а поставка је прилагођена овој галерији - каже Унковић, који је у невесињској галерији изложио 21 слику и 13 скулптура.

Нагласио је значај свих људи који су помогли да се изложба реализује, а нарочито је издвојио Наду Илић и Љиљану Буху, које су, према његовим ријечима, имале кључну улогу у организацији поставке, али и у реализацији пројекта изградње галерије. Подсјетио је и да је академска сликарка Радмила Лиздек, чијом изложбом је недавно галерија отворена, имала удјела и у организацији његове поставке.

- Моћ културе јесте у томе да она не познаје границе, нити јој може истећи мандат. Енергија, која је присутна на отварању ове изложбе, потребна нам је како бисмо наставили са новим активностима, а за то не треба много средстава, треба само добре воље - сматра Унковић.

Сви заинтересовани посјетиоци имаће прилику да до 30. јуна погледају дјела Миливоја Унковића.

Програм

- Градска галерија Невесиње представља право освјежење за цијелу Херцеговину. Веома је добро архитектонски опремљена и има модеран изглед. Позитивно је што су њена врата отворена не само за изложбе, него и за концерте и књижевне вечери и сигурно ће и у будућности имати богат програм - каже Миливоје Унковић.     

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана