Повратак у Блер изазов за умјетнике

Приредила: Александра Глишић
Повратак у Блер изазов за умјетнике

Бањалука - Истински љубитељи хорор филмова са одушевљењем су дочекали вијест да наставак култног остварења "Вјештица из Блера" стиже 16. септембра у биоскопе.

Иако је од раније било познато да ће свјетска премијера филма, првобитног насловљеног "Шума", бити на јесен, ни најбољи познаваоци овог жанра нису слутили да је ријеч о наставку језиве приче из 1999. године.

Овај податак чуван је у тајности све до прошле седмице када је на Comic-Con конвенцији у Сан Дијегу откривено да су аутори овог остварења одлучили да се позабаве мрачном тајном из Блера. Режију потписује Адам Вингард, а сценарио је написао Сајмон Берет. Радња оригиналног филма прати троје документариста који покушавају да истраже локални мит у градићу у Мериленду, да би затим у кобној ноћи нестали једно по једно.

Нови филм наставља се одмах на те догађаје, а главни јунак је брат страдале дјевојке из првог дијела који покушава да открије шта се догодило са његовом сестром. Главна улога повјерена је звијезди серије "Shameless" Џејмсу Алену Мекјуну. Њега ће пратити неколико пријатеља од којих један иде на курс снимања документараца. Тако ћемо опет цијели филм гледати кроз снимке јунака.

Оригинална "Вјештица из Блера" је амерички нискобуџетни хорор филм. Иако је најављиван као истинита прича, ипак је само пројекат студената режије из савезне државе Мериленд. Прича је смјештена у шуми надомак града Брукитсвил гдје три млада студента режије Хедер Донаху, Џошуа Леонард и Мајкл Вилијамс покушавају да забиљеже документарац о вјештици из Блера. То је заправо легенда о духу Ели Кедвард; жени која је 1785. године спаљена на ломачи баш у граду Брукитсвил (раније Блер). Сви они нестају под неразјашњеним околностима и њихова тијела и видео-записи остају у шуми гдје их нико не налази. Све до једног дана, када су шумски ренџери пронашли њихову видео и аудио опрему.

Сценарио је написан још 1993. године на скрипти која је садржала само 35 страница. Снимање је почело тек 1997. године и трајало је само осам дана. Забиљежено је 19 сати видеа који је монтажом "спакован" на 90 минута трајања. С обзиром на то да је буџет био око 25.000 долара, екипа није могла да приушти себи луксуз на снимању, па се тако дешавало да су оскудијевали и са храном. То се на платну показало као позитивно јер глумци тврде да су у ноћним сатима изгледали још увјерљивије.

Рекордери

Филм "Пројекат вјештица из Блера" ушао је у Гинисову књигу рекорда као остварење које је уз минимум улагања остварило максималан добитак. На сваки уложен долар, ауторима се вратило нешто више од 10.000 долара добити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана