Повеља успјеха за дјела Пере Слијепчевићева

Александра Маџар
Повеља успјеха за дјела Пере Слијепчевићева

Београд - Сабрана дјела Пера Слијепчевића награђена су "Повељом успјеха", као најтраженије дјело из Републике Српске на 58. међународном београдском сајму књига.

Слијепчевићева дјела објавили су Академија наука и умјетности Републике Српске и издавачко предузеће "Свет књиге" из Београда.

Директор Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић "Повељу успјеха" уручио је представнику АНУРС-а академику Алекси Бухи и директору издавачке куће "Свет књиге" Стеви Ћосовићу.

- Врло тражене књиге издавача из РС на сајму биле су и роман "Обала", награђен на конкурсу "Златна сова", који је расписао Завод за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево. Читаоци су се много интересовали и за књиге Николе Кољевића, али и за фотомонографију "Требиње град сунца" и дјело "Како сам бранио Принципа и другове 1914. године" др Рудолфа Цислера у издању Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске - истакао је Цицовић.

На штанду Републике Српске промовисане су и књиге "Везуј конце за небо" Мире Лолић-Мочевић, као и "Тито, неиспричане приче" Дениса Куљиша и Вилијама Клингера. Представљена је и књига "Кебра" бањалучког пјесника Михајла Орловића, а о својом дјелу "Прометеји сарајевског Видовдана" говорио је и књижевник Јован Бабић. Такође, одржана је и промоција књиге "Сребреничка подвала" аутора Ратка Шкрбића.

Монографија "Појасне копче из млађег гвозденог доба на тлу западног и централног Балкана" мр Славице Арсенијевић у издању Музеја Републике Српске представљена је на штанду РС.

Књижевник Душко М. Петровић подсјетио је да су на штанду РС биле изложене и друге вриједне књиге које нису промовисане на сајму.

- То су књига "Огледи о старом српском праву" академика Рада Михаљчића у издању Правног факултета у Бањалуци и Правног факултета у Сарајеву, као и "Читање као преиспитивање" Предрага Лазаревића, коју је објавио Завод за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево. Не треба занемарити ни двије књиге бањалучког пјесника Боре Капетановића "Осама у Мађиру" и "Лирика рата" у издању "Бесједе" и "Артпринта" - казао је Душко М. Петровић.

Побједа књиге

Највећа смотра писане ријечи у региону затворена је синоћ примопредајом Отворене књиге Кини, која ће бити земља почасни гост сајма 2014. године. Представници већине издавача на сајму сматрају да је књига побиједила и страх од беспарице, јер су сви посјетиоци одлазили са барем једним купљеним дјелом.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана