Повеља краља Милутина Музеју РС за очување баштине

Александра Маџар
Повеља краља Милутина Музеју РС за очување баштине

Бањалука - Музеј Републике Српске добио је до сада највеће признање које може добити за свој рад, за чување културне баштине, а то је фототипско издање "Повеље краља Милутина".

Са поносом је ово саопштила директор Музеја Републике Српске, Нада Пувачић, на конференцији за новинаре.

Стручњаци из националног музеја гостовали су прије само неколико дана у Етнографском музеју у Београду гдје су 22. октобра отворене двије изложбе Музеја РС, "Кићење - симболи спона између руралног и урбаног костима" и "Змијањски вез - свјетско културно насљеђе".

- Велика је част добити признање, попут овога, "Повељу краља Милутина", један од најстаријих и највреднијих споменика и текстова краља Србије из тринаестог вијека за заштиту и очување српске културне баштине - истакла је још једном Пувачићева.

Награда је, како каже, уручена за огроман труд на једном пројекту о којем се много писало, а то је змијањски вез.

Аутор поставке Данијела Ђукановић, посебно је одушевљена односом и гостопримством колега из Етнографског музеја, према њима као појединцима, али и Музеју РС, као институцији.

Подсјетила је да је изложба "Кићење" путујућа изложба, те да се састоји од три самосталне изложбе, колекције прегача и збирке текстила етнографског одјељења, збирке накита, изложба либада.

- Овом изложбом жељели смо да представимо један мали, али најатрактивнији дио етнолошког блага. Представили смо и мали дио поставке "Змијањски вез". Ова изложба презентује експонате из нашег фундуса, преко фотографија којима смо презентовали рад везиља, односно Удружења које и данас баштини змијањски вез - објаснила је Ђукановићева.

Изложба је отворена до јануара 2016. године, а у току гостовања изложбе биће одржане и радионице змијањског веза. Ђукановићева је напоменула да је поставка реализована тимским радом у коме су учествовале дизајнер изложбе Љиљана Кораћ, сликар конзерватор Дијана Пешикан-Егић, која је ликовно ријешила на који начин ће експонат бити постављен у простору, као и конзерватор за текстил Драгана Радоја која је све те предмете обрадила у конзерваторској радионици, која је три године радила на заштити тог материјала.

Радионица за дјецу

Едукативна радионица "Карневалске маске" почиње данас од 8.15 часова у склопу програма изложбе "Словенски карневали" која гостује у Музеју РС. Кроз едукативно-забавне активности учесници радионице, дјеца предшколског узраста ће бити у прилици да науче више о карневалима и обичајима нашег простора, као и простора словенских земаља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана