Повећан буџет за образовање и културу

Срна
Повећан буџет за образовање и културу

БАЊАЛУКА - Буџет Министарства просвјете и културе Републике Српске, након ребаланса републичког буџета, износи 16,2 милиона КМ, што је за један одсто више у односу на примарни, чиме су одобрени додатни захтјеви за потребе образовања и културе, саопштено је из ресорног министарства.

На плану финансирања у области културе значајно је да су ребалансом буџета трансфери за рад установа културе остали на истом нивоу и да ће извршењем буџета до краја године бити створене претпоставке да се реализују све програмске активности које је усвојила Влада Српске.

Из Министарства су указали да је, нажалост, ове године на симболичан ниво сведена подршка удружењима и установама културе чији су оснивач јединице локалне самоуправе за реализацију пројектних активности у 2023. години, кроз додјелу текућих грантова у области културе.

"Она је свакако недовољна да се адекватно подрже активности које су умјетници и стручњаци у култури намјеравали реализовати или су већ реализовали током ове године у области визуелне, позоришне, музичке и музичко-сценске умјетности, културног насљеђа, књижевних манифестација, издавачке дјелатности, стваралаштва националних мањина и рада репрезентативних струковних удружења", навели су из Министарства.

У Министарству су истакли да су, поред чињенице да се наведена средства, углавном, односе на ванинституционалну културу и да сви грантови чине тек око пет одсто укупних издвајања за културу, мишљења да тај вид дјеловања и институционална подршка представљају важан аспект у развоју културе, креативности и умјетности у Српској.

"Због тога ће Министарство предузети додатне активности како би до краја године била обезбијеђена додатна средства на позицији текући грантови културе, којима би се омогућило суфинансирање значајнијег дијела пројеката у Републици Српској за 2023. годину", наведено је у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана