Потрошачки менталитет испричан кроз инсталацију академског сликара Весе Совиља

Цвија Мркоњић
Потрошачки менталитет испричан кроз инсталацију академског сликара Весе Совиља

Бањалука - Простор је ментална, унутрашња категорија и када поставите рад у галеријском простору, то је посвећен простор и на тај начин заправо излазимо из њега. Сам простор је медиј.

Истиче ово академски сликар и професор на Академији умјетности бањалучког Универзитета Весо Совиљ, чију ће интересантну изложбу "Od Marcela Duchampa do Kurta Swittersa" публика имати прилику да погледа вечерас од 19 часова у великом изложбеном салону Банског двора Културног центра у Бањалуци.

Совиљ каже да се одавно бави простором и реагује на њега, што је заправо резултат знања умјетника и његовог искуства.

- Највећи дио изложених инсталација настао је током самог постављања изложбе. Ти предмети се стављају у други контекст и добијају сасвим другачија значења од изворних - објашњава Совиљ.

Он је, између осталог, за инсталације користио рубикове коцке, хранилице за пчеле, кацу и црне картонске кутије једног бренда луксузних кошуља које је заправо пронашао у контејнеру и које симболизују потрошачки менталитет.

Објашњавајући постављање инсталација у галеријски простор, Совиљ се осврнуо на изложбу коју је у Београду радио још као студент.

- Поставка се звала "Ситуација", а ја сам свих седам дана, колико је изложба трајала, мијењао инсталације, па самим тим и "Ситуацију" - испричао је овај угледни умјетник.

Говорећи о Републици Српској и могућностима умјетника да прикажу своја дјела, он је рекао да су нам пријеко потребни бољи изложбени простори, али с друге стране сматра да РС има врсне младе умјетнике.

- Постоји неколико наших младих умјетника који су стално на путу и који своје радове представљају ван граница БиХ, иако се тешко изборе за то. Тврдим да они могу равноправно да стану уз младе умјетнике региона, али и шире - напоменуо је професор.

Изложба Весе Совиља у Банском двору плод је договора од прије годину, а ово је његов први наступ у овом културном центру послије три-четири године.

Слободан Видовић из Банског двора сагласан је са професором да РС нема адекватне галеријске просторе и да су они нарочито неприлагођени савременој умјетности.

- Простор треба да буде чист, бијела кутија. Имамо много простора, али је потребно само мало труда да се прилагоде - сматра Видовић.

Он додаје да је истина да из РС одлазе најталентованији и најбољи студенти Академије, али да има и оних који остају и покушавају нешто да промијене иако им тешко иде.

Прошле године у Народном музеју у Београду организована је изложба поводом обиљежавања стогодишњице Музеја, а двије инсталације Весе Совиља које су биле дио поставке су сачуване у њиховом фундусу.

Публика

Весо Совиљ је истакао и да га превише не брине како ће посјетиоци реаговати на инсталације постављене у оквиру његове изложбе.

- Реакције публике ме претјерано не занимају, онај дио посјетилаца који разумије - разумије поставку - каже Совиљ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана